Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovets plan för Sofias nya bebis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och deras son pirns Alexander under Te Deum i Slottskyrkan som hölls för kronprinsessan Victorias 40-årsdag.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
Medan Carl Philip och lillprinsen Alexander var kvar på Öland besökte prinsessan Sofia Gothia cup för att titta till Projekt Playground från Sydafrika som var på plats.
Foto: /IBL / /IBL

I september väntas prins Carl Philip och prinsessan Sofia få sitt andra barn.

Inför förlossningen har hovet en hemlig sms-kedja för att informera de personer som behöver få information när det är dags. 

– Vi har en rutin och en plan både med läkare och med familjemedlemmar som behöver få information, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

I slutet av mars gick hovet ut med informationen att prins Carl Philip och Sofia väntar sitt andra barn.

"Vi är glada att kunna meddela att vi väntar barn, ett syskon till Prins Alexander. Vi ser fram emot att välkomna en ny liten medlem till vår familj", sa prins Carl Philip och prinsessan Sofia i ett uttalande då.


LÄS ÄVEN: Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine på semester 


Stort intresse för nya kungabarn 

Nu är det ungefär bara två månader kvar och förberedelserna inför förlossningen pågår för fullt. 

– Hovet förbereder och det gjorde vi redan när vi gick ut med den glada nyheten. Vi gick ut rätt tidigt med att förlossning är planerat i september. Utifrån det så finns det en plan. Nu är det sjätte kungabarnet som föds under en  reaktivt kort period och när det gäller det jag har ansvar för, media och kommunikation, så ser vi att det är ett stort intresse när det kommer nya kungabarn, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip mös under Håkan Hellströms konsert på Öland.
Foto: SVEN LINDWALL

Men det är inte helt lätt att veta när barnet kommer att komma även om det finns ett beräknat födelsedatum. 


LÄS ÄVEN: Prinsessan Sofia hälsar på Projekt Playground på Gothia cup 


Hovet har upprättat hemlig sms-kedja 

För att alla ska få informationen så snabbt som möjligt när det väl är dags så har hovet upprättat en hemlig sms-kedja. 

– Ja, det har vi, säger hon och berättar vidare:

– Vi har en rutin och har en plan både med läkare och med familjemedlemmar som behöver få information. Det finns en planering om hur vi kommunicerar. Sedan så blir det en högre beredskap när det kommer närmre, säger Margareta Thorgren.

Parets andra barn väntas i september. "Vi ser fram emot att välkomna en ny liten medlem till vår familj" sa paret i ett uttalande när beskedet kom.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

LÄS ÄVEN: Här njuter kungafamiljen till havs – Estelle är med 


Hur många är det som vet de närmsta detaljerna?

–  Det är väldigt få. Det är hovet. Det är prinsessan Sofia och Carl Philip som har den närmsta informationen. Om du frågar hovet så är det väldigt få som får informationen och så ska det vara, säger Margareta Thorgren

Det här sker vanligtvis i samband med att en kungabebis föds

VITTNESBEKRÄFTELSE

Det är en gammal tradition att ett kungligt barn bevittnas av högt uppsatta människor. Normalt sett sker det dagen efter födseln, så länge inte barnet kommer på en lördag. Då hålls den på en måndag. Vid vittnesbekräftelsen deltar normalt talmannen, statsministerm riksmarskalken och överhovmästarinnan. 

SALUT

Salut avlossas från Skeppsholmen i Stockholm och likaså vid stationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg. 

Försvarsmakten ska skjuta salut så snart de fått en officiell bekräftelse om nedkomsten. Föds barnet innan klockan 08 på morgonen skjuts vanligtvis salut klockan 12 samma dag. Man skjuter däremot inte salut på nätterna eller på söndagar mellan klockan 10-13. 

KONSELJ

Vanligtvis hålls en konselj dagen efter födseln, så länge inte barnet föds på en lördag. Då hålls den på måndagen i stället.   Det är under konseljen som svenska folket får veta barnets namn.  

TE DEUM

Inom ett par dagar brukar en tacksägelsegudstjänst, te deum, hållas. Te deum är en gammal kyrklig ceremoni som äger rum vid stora händelser som kungadop och bröllop. 

DOP

När dopet sker kan variera och likaså informationen om när dopet ska hållas. Under kungliga dop brukar familj, släkt, vänner och representanter från riksdag och regering delta.