Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovet får böta – efter olycka med fyrhjuling

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Kungliga hovstaterna får böta 300 000 kronor efter olycka.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är en arkivbild och har ingen koppling till händelsen i texten.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

En anställd fick en skallfraktur efter att ha kört omkull med en fyrhjuling vid ett av de kungliga slotten.

Nu får Kungliga hovstaterna böta 300 000 kronor.

Olyckan inträffade vid ett av de kungliga slotten i Mellansverige förra sommaren. Den anställde saknade det förarbevis som behövs för att köra fyrhjuling, och körde omkull.

Personen bröt nyckelbenet, fick blåmärken och sår samt en skallfraktur med blödning i hjärnan.

Det är väldigt tråkigt när medarbetare skadar sig på arbetsplatsen. Det ska inte kunna hända. Huvudfokuset för oss just nu är att säkerställa genom förändrade rutiner att liknande händelser inte kan uppstå i framtiden.”, skriver ståthållare Staffan Larsson i ett mejl till Expressen.

Medarbetaren ska vara tillbaka på arbetsplatsen, men är inte fullt återställd.

Nu har åklagare utfärdat ett strafföreläggande om arbetsmiljöbrott riktat mot arbetsgivaren. Det hade inte gjorts en tillräcklig riskbedömning, eftersom den anställde fått köra fordonet utan såväl behörighet som skyddsutrustning. Arbetsgivaren borde ha sett till att personen hade förarbevis, slår åklagaren fast.

Den arbetsmiljödelegeringen som vi har i organisationen hade i det här fallet inte nått ända ut till den lokala arbetsplatsen. Vilket innebar att nödvändiga instruktioner och rutinbeskrivningar inte fanns på plats på det sätt det borde.”, skriver Larsson.

300 000 i böter

Därför ska Hovstaterna nu betala en företagsbot på 300 000 kronor.

Kungliga hovstaterna bistår kungafamiljen och leds av riksmarskalken, som utses av kungen. Inom organisationen finns ståthållarämbetet, vars uppdrag är att ansvara för de kungliga slottens skötsel med tillhörande ägor som parker, trädgårdar och skogar.

Nu har hovet genomfört flertalet förändringar rutinerna efter olyckan, skriver Staffan Larsson i ett mejl till Expressen.

Kungaparet flögs fyra mil för de var sena – ”undantag”

Regeringsplanet flögs från Arlanda till Bromma för att hämta kungen.