Hovet: Då kommer Madeleine till Sverige

Prinsessan Madeleine vaccinerad – hoppas kunna åka till Sverige
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Prinsessan Madeleine.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Madeleine kommer inte vara på plats för att fira nationaldagen i år heller.

Däremot planerar hela familjen att resa till Sverige någon gång i sommar.

– Planen är att hela familjen ska komma hem under en längre period i sommar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Coronapandemin satte käppar i hjulet för prinsessan Madeleine och familjen förra året då de varken kunde resa hem för att fira Sveriges nationaldag eller kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande.

Även julfirandet fick ske i Florida, där prinsessfamiljen bor.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, berättar för Expressen att Madeleine inte kommer vara på plats för att fira nationaldagen på söndag.

– Prinsessan Madeleine bor i USA och i den mån hon och familjen har möjlighet att fira nationaldagen på Skansen så gör de det.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer att närvara vid firandet av nationaldagen på Skansen. På uppdrag av kungen delar Victoria ut årets fanor, skriver Kungahuset i ett pressmeddelande.

– Kungen och drottningen deltar från Logården. Kungen håller ett tal från Slottet, säger Margareta Thorgren.

Planen: Kommer hem i sommar

Även om Madeleine och familjen inte kommer hem till nationaldagen är planen att de någon gång i sommar ska resa hem till Sverige. 

– Förhoppningsvis kommer familjen hit längre fram i sommar, hela prinsessans familj, säger Margareta Thorgren.

När det blir är dock ännu oklart.

– Det är inga datum som jag i dagsläget har. Det har varit svårt med anledning av restriktionerna och det är fortfarande restriktioner, men planen är att hela familjen ska komma hem under en längre period i sommar.

Det här händer under nationaldagsfirandet

Kungen och drottningen medverkar från Logården på Kungliga slottet i Stockholm. Kungen håller tal.


Kronprinsessan Victoria och prins Daniel närvarar vid det traditionsenliga firandet på Skansen i Stockholm. På uppdrag av kungen delar kronprinsessan ut årets fanor.


Sändningen avslutas traditionsenligt med att arméns musikkår framför ”Arméns stora tapto” från Logården på Kunliga slottet. 


Artister som Lisa Nilsson, Timbuktu, José González, Malin Byström och Tousin ”Tusse” Chiza gör musikframträdanden under firandet.


Nationaldagsfirandet direktsänds i SVT2 klockan 20.00 på söndag.