Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henemarks sista möten med kungen: ”Sjaskigt”

Beskriver sista mötena med kung Carl Gustaf: ”Sjaskigt”.
Camilla Henemark har vid flera tillfällen berättat sin version.
Foto: SVEN LINDWALL
Kung Carl Gustaf.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Camilla Henemark umgicks intensivt med kung Carl Gustaf under en tvåårsperiod. 

Men plötsligt bröt de båda kontakten med varandra.

I dokumentären ”Kungen med två ansikten” berättar hon om varför. 

– Det började kännas lite sjavigt, säger hon. 

Boken ”Den motvillige monarken” slog ner som en bomb 2010.

I boken påstås det att kungen haft en relation med Army of Lovers-profilen Camilla Henemark, 58, i slutet av 90-talet. Efter det talade Henemark själv ut i Expressen, och berättade om relationen.

– Det var som en fantasibubbla som gjorde en så där liksom upprymd och glad. Som förälskad. Det är en så bedräglig känsla för det handlar om att ibland att man är förförd utav ytterligheten i situationen kanske.

– Förälskad är så fel ord att använda – fast det stämmer. Men jag skulle vilja kalla det en 14-årsförälskelse. Fullständigt hjärnförvirrad egentligen. Hade jag satt mig ner och tänkt efter lite så finns det ingen rim och reson i det här. Men vi skämtade bara bort det.

Hon utvecklade:

– Vi har varit lekkamrater, när vi har känt för att bara ha roligt. Jag vill inte säga att det betyder att man bara är älskare.

Berättar i ny tv-dokumentär

Nu ger Camilla Henemark återigen sin bild av den påstådda affären med kung Carl Gustaf i dokumentären ”Kungen med två ansikten”, som sänds på Kanal 5 och Discovery Plus.

Camilla Henemark säger att de båda sågs ganska intensivt under en tvåårsperiod, och beskriver relationen som vänskaplig. Samtidigt fanns det undertoner av ett intresse ”som inte var okej”, säger Henemark.

– Jag levde ett ganska glamoröst liv. På den tiden umgicks jag mycket med innekretsar i Stockholm och många människor från den övre societeten, och där fanns det ett gäng där kungen ingick som vi brukade umgås med, säger hon i dokumentären.

Sista mötena: ”Sjaskigt”

Camilla Henemark beskriver även sina sista möten med kungen innan de båda bröt helt med varandra. Enligt Army of Lovers-profilen började flera personer i sällskapet runt kungen att känna en irritation kring deras relation på slutet.

– Det började kännas lite sjavigt. Tiden var ibland knapp. Vi hann ses en timme, och det är inte ett sätt att umgås. Sedan skyfflade folk i väg honom och jag skyfflades i väg i en taxi. Det var väldigt sjaskigt. Det var inget för mig. Då kände jag: ”Nej jag kan inte hålla på”. Finito, säger hon i dokumentären.

Efter att ”Den motvillige monarken” hade släppts 2010 höll kungen en mycket omskriven pressträff i samband med en älgjakt utanför Trollhättan. Kungen gav då det beryktade svaret: ”Vi vänder blad”.

”Jagad i flera veckor”

Men Camilla Henemark beskriver perioden efter kungens pressträff som tuff. 

– När den här presskonferensen var och han gick ut och mumlade. Då fick jag total panik. För hans del kunde han packa väskan och åka till Kina och inte behöva svara på några fler frågor. Jag var jagad i flera veckor efter att det här kom ut.

I en intervju med TT berättar Åsa Linderborg, som gjort dokumentärfilmen, att Camilla Henemark fått betalt för att ställa upp på dokumentärfilmen. 

Camilla Henemark har tidigare avslöjat detaljer om den påstådda affären med kungen. I sina memoarer ”Adjö det ljuva livet” från 2012 skriver Henemark hur hon blev närgången med kungen.

”Efter middagen smög vi in bakom ett draperi och småhånglade en stund till”, skriver hon.

Camilla Henemark om livet och relationer

Camilla Henemark är tacksam för relationen med sin mamma.