Harry och Meghans krig mot medierna

Efter två år – Harry, Meghan, William och Kate samlade igen
Harry förde länge krig mot medierna på egen hand. När Meghan kom in i bilden blev det ännu värre.
Foto: JOE PUGLIESE / AP/ TT

Prins Harry var alltid rolig att arbeta med – förutom ett problem:

Hans personliga krig mot media.

Och när han träffade Meghan blev allt värre, enligt en ny bok som Daily Mail skriver om.

Ännu en bok om prins Harry och hertiginnan Meghan. I boken, Courtiers: The Hidden Power Behind The Crown av Valentine Low, berättas historien om hur det var att arbeta för prins Harry - och senare även Meghan.

Harry beskrivs som en glad idéspruta som alltid tog sig tid för och brydde sig om sina anställda. Men han var frustrerad. Dels över hur bunden han var av livet som kunglighet – alla regler som måste följas – dels över alla historier i media. 

Timtal gick åt till att följa media, såväl traditionell som social. 

– Det var konstanta strider med media och han förväntade sig alla i laget alltid skulle vara på hans sida, säger en källa.

– Han följde alltid Twitter. Så du behövde också alltid vara med. Varje litet övertramp blev en stor sak.

Det var ett drag som enligt boken bara förstärktes när Meghan kom in i bilden. Harry var fast besluten om att skydda sin nya flickvän, som snabbt började omnämnas i brittisk media. Redan efter tre månader ville hon att han skulle gå ut offentligt med deras förhållande.

– Hon sa 'Om du inte gör det och bekräftar att jag är din flickvän, kommer jag att göra slut med dig', säger en källa.

– Harry var panikslagen. Han flippade ut och sa: 'Hon kommer att dumpa mig', säger en annan källa.

Så ett uttalande blev det. Ett inte särskilt lyckat uttalande, som framför allt kritiserade bevakningen av Meghan, som hade ”utsatts för en våg av övergrepp och trakasserier” samt ”direkt sexism och rasism från troll på sociala medier och i artikelkommentarer.”

Uttalandet föll inte i god jord hos allmänheten, i media eller i de andra kungliga hushållen.

Intervjun i Vanity Fair

Nästa stora nummer i media blev en stor intervju med Meghan i Vanity Fair. Allt var planerat, det togs glamorösa bilder och Meghan proklamerade: ”Vi är kära. Den här tiden är för oss, det är vad som är så speciellt, det är bara för oss. Vi är lyckliga. Personligen älskar jag en bra kärlekshistoria.”

På omslaget till numret syns Meghans ansikte i närbild under rubriken ”She's Just Wild About Harry!”. Meghan var inte nöjd. 

– Hon gillade inte bilderna. Hon tyckte att storyn var negativ. Hon var upprörd över att det handlade om Harry och inte om henne, säger en källa.

Dessutom tyckte paret att rubriken var rasistisk. ”I'm Just Wild About Harry” är en gammal låt från 1939 med Judy Garland och Mickey Rooney från filmen ”Babes In Arms”, där skådespelarna bär så kallat blackface. 

– De försökte få det ändrat online, eftersom de trodde att det var motiverat av ras, säger en källa. 

Kates och Meghans hyllningar till Elizabeth och Diana

Bar smycken som de fått som gåvor