Här levereras svenska elefanten till furst Albert i Monaco

Furst Albert besökte Göteborg i maj, men när han anlände till galan var frun inte med: ”Mår väldigt bra”.
Prins Albert tillsammans med gåvan, den 2,4 meter höga elefanten.
Foto: TOMMY HOLL/TT
Ostindiefararen Götheborg sköt salut vid ankomst till hamnen i Monaco.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Furst Albert ombord på ostindiefararen, som seglar runt i Europa för att sedan styra mot Asien nästa år.
Foto: TOMMY HOLL/TT

När furst Albert av Monaco besökte Göteborg i maj fick han en stor akrylelefant i gåva av organisationen The perfect world foundation.

Nu har den fraktats till Nice – via elbil – och sedan transporterats på ostindiefararen Götheborg till Monaco.

Med på mottagningsceremonin fanns bland andra Victoria Silvstedt, Pernilla Wiberg och Martin Stenmarck.

Synen är en av de ovanligare. Ombord på den i sig iögonfallande ostindiefararen står en stor elefant i akryl, målad med havsmotiv. Intill, furst Albert II av Monaco. Bredvid honom, Victoria Silvstedt och Martin Stenmarck.

Bakgrunden är furst Alberts besök i Göteborg i maj. Han uppmärksammades då med ett hederspris för sitt miljöengagemang, och fick som gåva ett konstverk i form av en elefant. 

– Konstverket anspelar på ordspråket ”elefanten i rummet” och dess syfte är att få fler att uppmärksamma problemen i våra hav. Varje år hamnar det 640 000 ton kasserad fiskeutrustning i världshaven, som blir så kallade spöknät, och som årligen dödar miljontals marina djur och fiskar, säger Ragnhild Jacobsson, vd för Göteborgsbaserade The perfect world foundation, i ett pressmeddelande.

Pernilla Wiberg och prins Albert av Monaco.
Foto: TOMMY HOLL/TT
Prins Albert hälsar på Victoria Silvstedt, som precis som Pernilla Wiberg bor i Monaco.
Foto: TOMMY HOLL/TT
Martin Stenmarck, ambassadör för The perfect world foundation, tillsammans med konstsamlaren Joakim Hjärpe.
Foto: TOMMY HOLL/TT

Sköts salut från kungliga palatset

Sedan dess har elefanten stått utställd på hotellet Radisson Blu Scandinavia i Göteborg, fram till att den lastades på ett släp för att köras med elbil till Nice. Där lastades den ombord på ostindiefararen Götheborg, för att åka vidare till Monacos hamn där ett kungligt mottagande väntade.

Både från det kungliga palatset, och från Götheborg, sköts salut. På plats fanns, förutom furst Albert själv, också Victoria Silvstedt, Pernilla Wiberg och Martin Stenmarck, som är ambassadör för The perfect world foundation.

– Vi tror att elefantens storslagna insegling i Monaco kommer att skapa en stor nyfikenhet bland alla båtägare i hamnen. Av erfarenhet vet vi att denna typ av uppmärksamhet når den breda massan och att detta i sin tur leder till att skapa nya trender och nya beteenden. Målet är att engagera fler båtägare till att plocka upp avfall när de befinner sig ute på havet, säger Ragnhild Jacobsson i pressmeddelandet.