Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hagasessan Désirées okända rikedomar

I bouppteckningen efter framlidne maken Niclas Silfverschiöld framkommer att prinsessan Désirée har tillgångar på närmare 54 miljoner kronor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sonen Carl, till höger, fick ärva allt efter sin far. Döttrarna har kompenserats i Désirées testamente.
Foto: Suvad Mrkonjic

Hagasessan Désirées döttrar fick inte ärva sin pappa.

I stället kommer de att ärva sin mor – vars tillgångar visar sig uppgå till närmare 54 miljoner kronor.

Bland tillgångarna finns till exempel en fastighet på Mallorca.

Prinsessan Désirée är en av fyra systrar till kung Carl Gustaf. Systrarna har i folkmun kallats Hagasessorna för att svenska folket följde deras uppväxt på Haga slott. De hade stjärnstatus under sina ungdomsår – men lever i dag ett relativt tillbakadraget liv.

Kungen med sina fyra systrar. Från vänster: Prinsessan Margaretha, kungen, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina.
Foto: JONAS BORG/KUNGAHUSET.SE

Den näst yngsta av syskonen, Désirée, förlorade i april sin make Niclas Silfverschiöld.

Paret fick tre barn ihop – Christina Louise, 51, Hélène, 49, och Carl, 52. Döttrarna lämnades utanför sin fars arv och Expressen kunde i veckan avslöja att arvet efter Niclas Silfverschiöld på strax över 26 miljoner kronor enbart tillföll sonen Carl, 52.

Detta hade döttrarna Christina Louise, 51, och Hélène, 49, gått med på – och i stället skulle de kompenseras i sin mammas testamente.

I bouppteckningen efter Silfverschiölds bortgång har också tillgångarna som makan – alltså prinsessan Désirée – har utretts.

Prinsessan Désirée har 50 miljoner kronor på banken

Där framkommer att döttrarna inte på något sätt kommer att gå lottlösa. Hagasessans ekonomi var vid dagen för Silfverschiölds död, 11 april, mycket god, visar bouppteckningen.

På sista raden, under rubriken "Den efterlevande makans sammanlagda behållning", avslöjas att prinsessan Désirée är god för närmare 54 miljoner kronor.

Prinsessan Désirée med framlidne maken Niclas Silfverschiöld.
Foto: SUVAD MRKONJIC

De största tillgångarna har Hagasessan, som lever ett tillbakadraget liv på Kobergs slott i Västergötland, i Handelsbanken och SEB. Värdepapper och kontanta medel uppgår till strax över 50 miljoner kronor.

Prinsessan Désirée har också tillgångar i form av en fastighet på Mallorca. Den är i bouppteckningen värderad till strax över två miljoner kronor, med tillhörande lösöre på prick 75 000 kronor.


 LÄS ÄVEN: Sofias blixtändring i bröllopsgåvan från drottning Silvia


Till skillnad från sin syster Birgitta, bosatt på Mallorca och som i intervjuer talat sig varm för Mallorca, är Désirées lägenhetsinnehav mer okänt för gemene man och ingenting hon talat särskilt mycket om.

Från vänster: Prinsessan Désirée, Niclas Silfverschiöld, prinsessan Birgitta.
Foto: / SVEN LINDWALL EXP

Miljoninkomster varje år

Prinsessan Désirée har gett väldigt få intervjuer i sitt liv och det är därför svårt att säga hur hon försörjt sig genom åren. Av hennes slutskattebesked framgår att hon haft en blygsam förvärvsinkomst de senaste åren – omkring 85 000 kronor per år. Ett år sticker dock ut – 2013 – när tjänsteinkomsten uppgick till 4,8 miljoner kronor.

Prinessan Désirées inkomster

2016

Inkomst av tjänst: 84 100

Överskott av kapital: 1 632 049


2015

Inkomst av tjänst: 84 500

Överskott av kapital: 1 498 183 


2014

Inkomst av tjänst: 84 300

Överskott av kapital: 8 489 791


2013

Inkomst av tjänst: 4 827 000

Överskott av kapital: 3 634 700


2012

Inkomst av tjänst: 83 600

Överskott av kapital: 5 066 945


Källa: Skatteupplysningen

Det har dock trillat in rejält med kapitalinkomster till prinsessan Désirée. Förra året, 2016, uppgick hennes överskott av kapital till strax över 1,6 miljoner kronor. En liten summa jämfört med 2014 då överskottet uppgick till hisnande 8,4 miljoner kronor.

Prinsessan Désirée visar kejsar Akihito till bilen vid Arlanda. Bilden är tagen i maj 2000.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Désirée har inte utfört officiella uppdrag för kungahuset på väldigt länge. Senast var i maj 2000 när hon och maken Niclas Silfverschiöld tog emot det japanska kejsarparet på Arlanda inför deras statsbesök till Sverige.


LÄS ÄVEN: Victoria har förlorat över 230 000 kronor på H&M-raset


Hovets ekonomidirektör Jan Lindman säger att Désirée inte har något ekonomiskt stöd i form av apanage eller liknande från hovet.

– Nej, inget alls.

Expressen har sökt prinsessan Désirée utan framgång.