Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten om Meghans namnval: ”Oförskämt”

Dottern Lilibet Diana Mountbatten-Windsor föddes på fredag förmiddag
I fredags fick prins Harry och Meghan sitt andra barn – dottern Lilibet Diana Mountbatten-Windsor. Arkivbild.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Meghan och prins Harrys dotter fick namnet Lilibet – vilket är drottningens smeknamn.

En hyllning enligt prinsparet – en skymf enligt hovexperten Angela Levin.

– Jag tycker det är oförskämt mot hennes majestät drottningen, säger hon i en intervju med brittiska ITV enligt Daily Express.

I helgen kom beskedet att Meghan och prins Harry fått sitt andra barn, en dotter som fått namnet Lilibet Diana Mountbatten-Windsor – som en hyllning till prinsessan Diana och drottning Elizabeth som kallas för Lilibet.

”Lili har fått namnet efter sin pappas farmor, hennes majestät drottningen, vars smeknamn i familjen är Lilibet”, skriver prinsparet i ett inlägg på Instagram.

Hur drottningen tagit emot hyllningen är okänt, men den brittiska hovexperten Angela Levin är övertygad om att monarken inte nöjd över namnvalet. Detta då Lilibet var smeknamnet som drottningen primärt kallades av sin numera avlidne make, prins Philip.

– Det är ett väldigt privat smeknamn från hennes make som inte varit död särskilt länge, säger Angela Levin i intervjun enligt tidningen.

Enligt Levin skulle till exempel ingen annan i familjen kalla drottningen för smeknamnet.

– Prins Charles skulle aldrig drömma om att referera till sin mor som Lilibet, säger hon.

”Borde ha hållit truten”

Den australiska hovkommentatorn Peter Ford tror in sin tur att drottning Elizabeth mycket väl kan känna sig smickrad över namnvalet, så länge Meghan och prinsen frågat om lov innan de tog namnet.

Däremot är han inte så säker på att hyllningen kan läka såren i kungafamiljen som uppstått efter Meghan och prins Harrys utlämnande intervju med Oprah Winfrey i våras.

– Om de verkligen ville hedra farmodern tycker jag de borde ha hållit truten och slutat ge intervjuer, säger han i australisk tv enligt Daily Express.

Prins Harry och Meghan har fått sitt andra barn