Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter två år – nu pratar drottningen om Ari Behn

Ari Behns bortgång chockade Norge, då han under julen tog sitt liv.
För snart två år sedan tog Ari Behn livet av sig.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Nu berättar Norges drottning Sonja för första gången om förlusten.
Foto: Jørgen Gomnæs / Pressbild

För snart två år sedan tog Ari Behn livet av sig.

Nu berättar Norges drottning Sonja för första gången om förlusten.

– Det är trist att ingen uppskattade honom när han levde, säger hon i en ny bok.

Ari Behn var gift med prinsessan Märtha Louise mellan 2002 och 2017, och var en av det norska kungahusets mest omtalade personer.

Han var verksam som konstnär och författare, skrev flera utlämnande romaner och var en livlig debattör. På juldagen 2019 tog han livet av sig i sitt hem i Lommedalen. Han hade länge pratat om sina depressioner i olika intervjuer.

Ny bok

Hans tidigare hustru och hennes svägerska, kronprinsessan Mette-Marit, har uttryckt sin sorg över förlusten offentligt.

Hittills har drottningen inte talat särskilt mycket om sin tidigare svärson. Men i en ny bok berättar hon om deras relation.

I ”Sonja. Samtal med drottningen” intervjuar journalisten Alf van der Hagen den norska kungligheten. På en fråga om det fanns ett mörker inom Behn, svarar hon att hon blev illa berörd över hur han behandlades.

– Det är så trist att ingen uppskattade honom när han levde. Nu när han är död pratar många varmt och fint om honom, men förr fick han massor av kritik. Då var ingenting bra, säger drottningen i boken enligt Dagbladet.

Gillade konst

Sonja var nära sin svärson. De var båda intresserade av konst och har ställt ut på galleri. Ari Behns alster var åt det poppiga hållet, medan drottningen hade ett stramare uttryck i sin keramikkonst och sitt måleri.

Drottningen uppskattade Ari Behns konst och hade en teckning som han gjort över sin säng i kungahusets semesterhus i Mågerø, säger hon i boken.

– Vi hade en bra relation, och så hade vi konsten gemensamt. Han var intresserad av det jag gjorde, och jag av det han höll på med. Det var en intuitiv förståelse för varandra, säger hon till Alf van der Hagen.

Se något mer:
Dotterns starka och tårfyllda tal till Ari Behn

Dottern Maud Angelica Behn höll ett starkt minnestal under sin pappas begravning.