Efter Silvias mardrömsjul blir årets resa välbehövlig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine var på en skidsemester i Verbier förra året.
Prins Daniel syntes till när kronprinsessfamiljen semestrade i Dubai på höstlovet.
Drottning Silvia.
Foto: JESSICA GOW/TT

Kungafamiljen älskar att resa bort i långhelgerna.

Det är nu de laddar upp inför arbetsåret med familjemys, umgänge med barn och barnbarn och så förstås friluftsliv.

För drottning Silvia blir pausen välbehövlig – jul- och nyårshelgen förra året tillbringade ju hon på sjukhus.

När kungabarnen var små reste familjen ofta långt, långt bort. 

Favoritresmålet var härliga Mauritius i Indiska Oceanen. Inte så konstigt val, kanske. Prinsessan Christinas man Tord Magnuson är honorär generalkonsul på den lilla paradisiska ön. Han har också hjälpt kungafamiljen i val av boende på ön. 

Oftast bor kungafamiljen i lyxiga privata villor på norra delen av ön, hus med egen butler och egen pool som tillhör hotellkomplexet St Géran.

Prinsessan Madeleine verkar också ha en väldig förkärlek just till öarna i Indiska oceanen. Hon och Chris har också varit här på egen hand, med barnen så sent som förra året.

Madeleine och Chris njöt av värmen på Maldiverna i januari 2016. Här promenerar de på stranden.
Foto: ALL OVER PRESS / E-PRESS PHOTO.COM

För ganska precis två år sedan, i januari 2016, vintersemestrade familjen på Maldiverna i stället och bodde på det lyxiga svenskägda hotellet Soneva Fushi. Perfekt att byta London-stressen mot en resort där regeln ”no shoes, no news” gäller.

Och minns ni Madeleines och Chris bröllopsresa? Den gick också till de här trakterna, Seychellerna. Där, på Nordön hyrde de nygifta samma villa som inhyst både paret Beckham men också prins William och hans Kate. Priset för en natt i huset? 50 000 kronor!

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och barnen är lite modestare i val av semestermål, men visst gillar de också att resa långt bort. I början av 2017 åkte kronprinsessfamiljen i flera veckor till USA. Bland annat hälsade de på Jesper Parnevik i Florida, men hann också med storstadsliv i New York. 

Prins Daniel syntes till när kronprinsessfamiljen semestrade i Dubai på höstlovet.

Kungafamiljen föredrar att resa till Alperna

Och nu under senaste höstlovet for kronprinsessfamiljen till 30-gradigt varma Dubai. Gissa om Estelle älskade hotellet Atlantis gigantiska vattenland?

Men trots att det är sol och värme vi alla längtar efter så här års, föredrar kungafamiljen oftast att resa till Alperna – om man nu inte väljer en enklare ledighet hemma i fjällstugan i Storlien. Men dit åker familjen helst på påskarna!

Favoritresmålet alla kategorier är schweiziska Verbier! Hit åkte Victoria och Estelle på en mysig mamma-dotter-semester vintern 2015 tillsammans med bästa väninnan Caroline Kreuger Nilsson och hennes två döttrar.

Carolines familj har ett härligt privat chatlet i den fashionabla skidorten, är välkända i byn och kungafamiljen har ofta varit gäster här.

Victoria under en av sina många resor till Verbier.
Foto: ALL OVER PRESS

Prinsessan Madeleine har också ofta besökt Verbier, vanligtvis med väninnor. Men 2012 var hon här på kärlekssemester med Chris. 

Och så sent som förra nyårshelgen var både kungaparet och Madeleine med familj här.

Kronprinsessan Victoria hoppade fram på ett ben efter att ha skadat foten 2014.
Foto: JENS L’ESTRADE

Silvia tillbringade några dagar på sjukhus

Drottningen var ju som bekant sjuk under förra julen och tillbringade till och med några dagar på sjukhus. En riktig mardrömsjul för Silvia som värnar om jultraditionerna.

Men när hon blev utskriven behövdes frisk alpluft, och stora delar av kungafamiljen åkte alltså hit. Madeleine var dessutom orolig för sin mamma, och ville titta till henne.

Vad är det som lockar så vansinnigt med Verbier? Jo, det är kändisarnas och kungligheternas vattenhål. Diana Ross semestrar här, liksom sångaren James Blunt, hertiginnan Sarah Ferguson, familjen Beckham och Virgin-miljardären Richard Branson (som äger en egen lyxresort i byn). Bland kungligheter är också spanske kung Felipe och hans familj frekventa gäster.

Enda stället som tidigare kunnat konkurrera med Verbier för kungaparet, är schweiziska Klosters. Här bodde deras nära vänner Tore och Marianne Bergengren, men Tore avled ju tragiskt tidigare i år.

Minns ni vintern 2015, då var kungaparet som vanligt hos Bergengrens i Klosters på vintersemester. Men drottning föll olycklig i backen och skadade axeln. Hon var tvungen att få vård sjukhuset i Davos och gick sedan med mitella under många veckor.

Apropå skador i snön: 2014 var en olyckssemester för kronprinsessan Victoria. Hela kungafamiljen var på skidresa i den exklusiva italienska skidorten Cervinia för att fira in nyåret (det sägs att prins Daniel föredrar den italienska alperna framför de schweiziska). 

I skidbacken skadade sig Victoria rejält i ena foten och var tvungen att åka helikopter till ett sjukhus i Geneve. Det var en spricka och kronprinsessan fick ganska länge gå med en stor stödpjäxa.