Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba utmanar SVT med kungaprogram

Ebba von Sydow ska följa kungafamiljens arbete för ett nytt program.
Foto: Pressbild
Kronprinsessan Victoria med prinsessan Estelle.
Foto: (C) Pelle T Nilsson

Här är Ebba von Sydows nya projekt med kungafamiljen – som utmanar SVT:s "Året med kungafamiljen".

I sitt nya program kommer hon att följa kungafamiljens arbete.

– Det blir säkert jättebra, men jag tror att vårt program är bäst, säger Marie Nyreröd, projektledare för SVT:s "Året med kungafamiljen".

"Året med kungafamiljen" har sänts i SVT inför nyår sedan 1977 och är tänkt att porträttera den svenska kungafamiljens arbete under året.

Men nu riskerar långköraren att få konkurrens.

Enligt uppgifter till Expressen arbetar Ebba von Sydow, som nyligen värvades från just SVT till TV4, med ett projekt som har ett liknande koncept.

Programmet går ut på att följa kungafamiljen genom de olika åtaganden och evenemang som de har under året – men ambitionen är att göra det på ett mer personligt sätt än SVT:s dito, erfar Expressen.

Ebba von Sydow har under den senaste tiden synts i samband med flera officiella åtaganden som kungafamiljen har varit på, bland annat när kronprinsessan Victoria talade på Ölands skördefest i Borgholm i förra veckan.

Hemlighetsmakeriet kring projektet är stort. Enligt uppgifter till Expressen beror det på att något slutgiltigt beslut kring programmet ännu inte har fattats.


LÄS MER: Ebba von Sydow om kungliga drömjobbet


SVT:s "Året med kungafamiljen" tar den nya konkurrensen med ro.

– Det är väl rimligt att det är fler som ägnar sig åt att bevaka kungligheterna, säger Marie Nyreröd.

Hur känns det för er att ni får konkurrens?

– Det blir nog trevligt. Det är alltid bra med konkurrens.

Vad tror du om möjligheterna för TV4:s nya program?

– Det blir säkert jättebra, men jag tror att vårt program är bäst.

"Året med kungafamiljen" är ett program som produceras av SVT och det finns ingen uppgörelse mellan programmet och hovet.

Däremot får "Året med kungafamiljen" ofta enskilda intervjuer med kungligheterna i en omfattning som många andra medier och produktioner inte får.

– Kungligheterna har ju ganska pressade scheman så att jag hoppas att det här inte innebär att vi nu är två som ska dela på den tiden, säger Marie Nyreröd på SVT.

Ebba von Sydow arbetade för SVT i fem år innan hon lämnade kanalen 2015. Under sin tid på SVT ledde hon flera av programmen om kungafamiljen.

Numera har von Sydow uppdrag för TV4, bland annat som programledare för "Nyhetsmorgon". Tanken är också att hennes nya program ska sändas i TV4.