Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningens tradition: Tar ledamot som gisslan

Drottning Elizabeth fick flera att brista ut i skratt när hon skulle skära upp en tårta med ett ceremoniellt svärd.
Drottning Elizabeth under det traditionstyngda ”Queen's speech” 2019.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Drottningen tar en parlamentsledamot i gisslan innan hon lämnar Buckingham Palace för att läsa upp sitt traditionella tal. Gisslan släpps först när drottningen återvänt i säkerhet.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Buckingham Palace.
Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK / ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det finns många traditioner att hålla på när man är drottning – men en av dem sticker ut rejält när det kommer till den brittiska monarkin.

Varje år tar drottning Elizabeth en brittisk parlamentsledamot som gisslan, rapporterar Mirror.

Drottning Elizabeth har en något udda tradition som innebär att hon årligen tar en parlamentsledamot som gisslan i Buckingham Palace, innan hon deltar i parlamentets öppning för att hålla sitt traditionstyngda ”Queen's speech”. Gisslan tas till palatset innan drottningen åker i väg och släpps först fri när hon återvänt i säkerhet.

En märklig tradition kommer givetvis med märkliga regler.

Det sägs att om något skulle hända drottningen medan hon är borta, ska gisslan tvingas lida på samma sätt. Något som spåras tillbaka till när traditionen började under kung Charles I tid på tronen under 1600-talet. Då kungen inte litade på parlamentet införde han regeln för sin egen säkerhet.

En gin och tonic i Buckingham Palace

En som varit med om detta är Jim Fitzpatrick, tidigare parlamentsledamot. I en intervju med BBC berättar han om när han blev drottningens gisslan 2014.

– Jag kunde göra vad jag ville i Buckingham Palace, jag kunde promenera runt, jag kunde ta en gin och tonic... De låste inte in mig men de gjorde det tydligt att jag inte fick gå någon annanstans.

Under en konversation med en av vakterna på palatset uttryckte han sin oro för att något skulle hända drottning Elizabeth medan hon var borta, varpå vakten svarade:

”Om något hade hänt Hennes majestät, hade vi fått agera snabbt. Vi hade bara skjutit dig”.

– Och jag tror inte att han skojade, sa Fitzpatrick.

En expert som Mirror talat med konstaterar dock att gisslantagandet endast är en ceremoniell tradition och att gisslan inte skulle skadas om något skulle hända drottningen.

Se mer kungligt: 

Drottning Elizabeth har totalt träffat 13 av de 14 senaste amerikanska presidenterna, den enda presidenten som missade att träffa drottningen var Lyndon Johnson.