Drottningens premiär efter pandemiåret

Drottnigen har varit isolerad och inte träffat några världsledare. Nu välkomnar hon Joe och Jill Biden till Windsor.
Foto: POLARIS / POLARIS TT NYHETSBYRÅN
Presidentparet besöker Storbritannien för G7-möte och träff med drottningen.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT

Drottning Elizabeth träffar president Joe Biden och hans hustru Jill Biden nästa vecka.

Presidenten avrundar G7-mötet i Storbritannien med träffen i Windsor Castle.

Drottning Elizabeth har inte träffat någon världsledare sedan hennes make, prins Philip, gick bort i april. Egentligen inte sedan pandemin startade för över ett år sedan.

Men nu är det dags. Storbritanniens monark välkomnar president Joe Biden till Windsor Castle. På sin första resa utomlands sedan han blev president kommer Joe Biden till Storbritannien och G7-mötet i Cornwall. Resan börjar med ett möte mellan presidenten och premiärminister Boris Johnson och rundas av med ett besök hos drottningen den 13 juni.

Därmed blir Joe Biden den trettonde sittande president som drottningen träffar. Senast träffade hon Donald och Melania Trump i Buckingham Palace 2019. Paret Trump hade hon då redan mött en gång, på Windsor, året innan. 

Trump fick kritik

Trump fick kritik på flera punkter vid sitt första möte med drottning Elizabeth. Han kom för sent till mötet och tvingade därmed den då 92-åriga monarken att vänta i en kvart i den 27-gradiga värmen. När han och Melania väl kom dit skakade de hand med henne – i stället för att buga eller niga som många anser att man ska göra. Inte heller Trumps företrädare Obama bugade för drottningen vid sitt besök. Trump väckte också uppmärksamhet under sina besök genom att ta ställning i Brexit-förhandlingarna, sin högst officiella fejd med Londons borgmästare Sadiq Khan – och genom sitt uttalande om hertiginnan Meghan som han kallade för ”otäck”.

Joe Biden och drottning Elizabeth har inte träffats tidigare, men paret Biden har flera gånger träffat prins Harry. De har också träffat prins Charles tidigare och det spekuleras i om de åter kommer träffa tronarvingen under sin resa till Storbritannien.