Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningen tog strid för Scott efter hans tragedi

Lyssna på drottning Elizabeths tal
Scott Methven och frun Morven.
Foto: Privat
Drottning Elizabeth.
Foto: SHUTTERSTOCK

Scott Methven arbetade för drottning Elizabeth – men det var hon som hjälpte honom genom den värsta perioden i hans liv.

– Naturligtvis är hon hennes majestät drottningen, men för mig är hon personen som tog mig igenom det här, säger Scott Methven till People.

Att vara drottningens personlige säckpipeblåsare är en prestigefylld position som innehas av en soldat i brittiska armén. I fyra års tid var Scott Methven, 47, den personen för drottning Elizabeth. Men hans liv slogs i spillror 2017 när det visade sig att hans fru Morven hade långt framskriden cancer och bara några månader kvar att leva.

– Jag kunde inte tro det. När jag återvände till slottet frågade drottningens adjutant om allt var okej med Morven. Jag svarade, ”Nej, hon kommer att dö”, säger Scott Methven.

Han var inställd på att jobba som vanligt den dagen trots det förödande beskedet, men det satte drottning Elizabeth stopp för.

– Hennes majestät sade till mig, ”Nej, du spelar inte. Du åker till sjukhuset omedelbart och sitter hos din fru”, säger Scott Methven.

Elizabeth vägrade ersätta Scott

Drottningens adjutant såg till att Scotts barn togs om hand på slottet medan han var hos sin fru. När Scott Methven behövde ta allt mer ledigt från sitt jobb för att vara med Morven under hennes cancerbehandling ville brittiska armén ersätta honom som drottningens personlige säckpipeblåsare med en annan soldat.

– Men drottningen vägrade. Hon sade, ”Jag har min säckpipeblåsare och orsaken till att han inte är här är för att han tar hand om sin fru. Ni kommer inte att ersätta honom under några som helst omständigheter. Han förlorar inte sin post för att hans fru är döende i cancer, det kommer aldrig att hända.” Att någon i hennes ställning gör något sådant... hon var fenomenal helt enkelt, säger Scott Methven.

”Drottningen har varit helt fantastisk genom allt det här”

Morven dog i oktober 2018.

– Hon dog i mina armar, säger Scott Methven.

Under Scotts första dag tillbaka på jobbet efter begravningen talade drottningen med honom.

– Hon sade hur ledsen hon var för min skull och frågade hur det var med mina barn, om de behövde någonting. Hon var väldigt omtänksam, säger Scott Methven.

Trots att Scott Methven slutade som Elizabeths personlige säckpipeblåsare i februari 2019 hör drottningen fortfarande av sig då och då.

– Jag fick ett trevligt meddelande så sent som i söndags. Drottningen har varit helt fantastisk genom allt det här, säger Scott Methven.

Här är brittiska kungahuset