Drottning Silvias tal rörde publiken till tårar

"Det finns historier som vi inte får glömma. Som vi måste bevara, och berätta om och om igen", sa drottning Silvia i sitt tal till på Förintelsens minnesdag.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Årets stipendiat blev kompositören Jacob Mühlrad, 25.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Det var tårfyllt när drottning Silvia på Förintelsens minnesdag höll ett tal på Dramaten i Stockholm.

Hon vände sig direkt till publiken med en uppmaning att hålla minnet levande.

– Det är vår skyldighet att göra detta, sa drottning Silvia.

På fredagen besökte drottning Silvia Dramaten i Stockholm för att dela ut ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

När Micael Bindefeld stod på scenen och skulle presentera stipendiaten och drottning Silvia var han tårögd och märkbart rörd av stämningen i salen.

Därefter höll drottningen ett mycket känslosamt tal om vikten av att minnas Förintelsen – och berättade hur hon själv funderat över hur hon ska förmedla kunskap om den till sina barn och barnbarn.

– Varje liv är en historia. Men hur håller vi historien levande? Vi som växt upp efter andra världskriget ställer oss den frågan. Hur engagerar vi våra barn och barnbarn?

Stipendiet går till en person eller en organisation som försöker förmedla kunskap till en bred publik genom berättelser om Förintelsen.

"Kan ofta förmedla det som orden inte klarar"

Årets stipendiat var kompositören Jacob Mühlrad, 25, som i höst har världspremiär för sitt körverk som bygger på en fiktiv dialog mellan honom och hans morfar som överlevde Förintelsen.

– Musiken är ett språk som talar direkt till hjärtat. Den kan ofta förmedla det som orden inte klarar. När Jacob berättar sin morfars historia, med kören som instrument, bevarar han den också för framtiden och låter den leva vidare. I våra minnen och i våra hjärtan, sa drottning Silvia i sitt tal.

Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Drottning Silvia vände sig också direkt till publiken och uppmanade alla att hålla minnet av Förintelsen levande.

– Det finns historier som vi inte får glömma. Som vi måste bevara, och berätta om och om igen. Även när det gör ont att minnas. Det är vår skyldighet att göra detta. Av respekt mot dem som gått före oss – och av omsorg om dem som kommer efter oss.

"Känner mig hedrad"

Strax innan Jacob Mühlrad skulle ta emot priset var han nervös – och förväntansfull.

– Det känns hedersamt att vara här och ta emot det här. Det känns som ett otroligt gott syfte och jag är väldigt tacksam för Micael Bindefelds stiftelse som ger mig den här chansen, att färdigställa det här körverket.

Hur känns det att ta emot stipendiet från drottning Silvia?

– Fantastiskt. Jag känner mig hedrad över att få träffa henne.

Hela drottning Silvias tal

"Varje människas liv är en historia.

De flesta faller i glömska. Det hör livet till.

Men det finns historier som vi inte får glömma. Som vi måste bevara, och berätta om och om igen. Även när det gör ont att minnas.

Det är vår skyldighet att göra detta. Av respekt mot dem som gått före oss – och av omsorg om dem som kommer efter oss.

Det gäller inte minst vittnesmålen från Förintelsen, detta ohyggliga sår i Europas och mänsklighetens historia.

Som sagt: varje liv är en historia. Men hur håller vi historien levande?

Vi som växt upp efter andra världskriget ställer oss den frågan. Hur engagerar vi våra barn och barnbarn?

Det är en svår fråga. Jag är övertygad om att detta stipendium är ett viktigt bidrag i det arbetet. Och jag vill tacka Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen som tagit detta initiativ.

Nu vill jag vända mig särskilt till årets stipendiat, Jacob Mühlrad:

Musiken är ett språk som talar direkt till hjärtat. Den kan ofta förmedla det som orden inte klarar.

När Jacob berättar sin morfars historia, med kören som instrument, bevarar han den också för framtiden och låter den leva vidare. I våra minnen och i våra hjärtan.

Det är en stor och viktig gärning.

Jag vill önska varmt lycka till med det fortsatta arbetet med detta unika körverk. Och jag hoppas att många människor - inte minst unga - ska få möjlighet att ta del av det.

Tack."