Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Silvias okända bästa vän: Änkan Lena

Lena Kaplan tillsammans med Silvia.
Foto: / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Lena Kaplan berättar att hon sällan ställer upp på intervjuer.
Foto: CATARINA ÅSTRÖM LUNDGREN / IBL BILDBYRÅ

NEW YORK. Hon beskrivs som drottning Silvias bästa vän.

Men få känner till historien om den hemlighetsfulla Lena Kaplan.

Släkten, sorgen efter maken, vänskapen med Greta Garbo och hur hon stöttade prinsessan Madeleine i New York.

”Jag gillar att vara lite i bakgrunden”, förklarar Lena Kaplan i ett mejl till Expressen.

Drottning Silvias välgörenhetsorganisation World Childhood Foundation arrangerade i höstas sin årliga Thank You-gala på lyxrestaurangen Cipriani i New York. Drottning Silvia och prinsessan Madeleine minglade med FN:s generalsekreterare António Guterres, Sveriges generalkonsul Leif Pagrotsky, Hollywoodstjärnor och artister. På bilderna poserar Silvia och Madeleine på röda mattan med de viktigaste gästerna.

I bakgrunden i en midnattsblå klänning står Lena Kaplan.

Det säger en hel del om Lena Kaplan. Alltid närvarande. Alltid redo att rycka ut om någon i kungafamiljen skulle behöva henne. Men aldrig riktigt själv i fokus.

"Gillar att vara i bakgrunden"

När Expressen några veckor senare ber om en intervju tackar hon vänligt nej och förklarar i ett mejl att hon är en ”ganska privat person” som sällan ställer upp på intervjuer.

”Jag gillar att vara lite i bakgrunden och tycker att man får mer gjort om man håller en låg profil och låter andra stå i strålkastarljuset”, skriver hon.

Man får leta långt ner i arkiven för att få en bild av Lena Kaplan. I boken ”Utvandrare.nu – från emigrant till global svensk” av journalisten Ewa Hedlund från 2011 framgår att hon lämnade Sverige redan 1968 för ett collegestipendium och att hon senare studerade vid prestigefulla Columbia University.

Två år efter flytten, i december 1970, gifte sig Lena Biörck med den amerikanska företagaren Gilbert Kaplan i Danderyds kyrka utanför Stockholm – en händelse som nådde hela vägen till New York Times anrika familjesidor. I artikeln presenteras Lena som dotter till kung Gustaf VI Adolfs personliga läkare Gunnar Biörck. 

Gunnar Biörck var professor och överläkare vid Serafimerlasarettet och dessutom riksdagsledamot för Moderaterna i över tio år. Den officiella titeln var förste livmedikus vid Kungliga hovstaterna och han blev ett välkänt ansikte när han läste upp bulletiner från Helsingborg där kungen vårdades under sina sista veckor i livet.

Bland gästerna på det påkostade bröllopet fanns också den dåvarande kronprinsen – vår nuvarande kung Carl Gustaf – och den amerikanska ambassadören.

Två år senare, under OS i München 1972, är det kungens tur att träffa den stora kärleken. I  "Det kungliga året 2016" berättar Silvia att hon ibland kände sig ensam under den första tiden som drottning och att kungens syster, prinsessan Christina, var en av få kvinnor som stöttade henne.

Lena Kaplan fick medalj av kungaparet 2015 för sina insatser för Sverige
Foto: IBL

Silvia bor hemma hos Kaplan i New York

Men även Lena Kaplan blev snabbt Silvias vän och sedan dess har vänskapen utvecklats till en av drottningens viktigaste. Det är i Lena Kaplans enorma våning på femte avenyn vid Metropolitan Museum som Silvia brukar bo när hon besöker New York utan kungen. Sedan 2004 sitter Kaplan också i styrelsen för drottningens livsprojekt Childhood Foundation i USA, tidigare som ordförande och numera vice ordförande.

Lena Kaplan var även inblandad första gången Silvia skulle träffa Madeleines blivande man Chris O’Neill. Både Expressen och Svensk Damtidning har skrivit att drottningen var så angelägen att mötet skulle hållas hemlig att de valde att äta hemma hos makarna Kaplan.

Lena Kaplan var en av de som stöttade prinsessan när hon flyttade till USA efter det uppslitande uppbrottet med Jonas Bergström. Efter flytten meddelande hovet att Madeleine skulle arbeta för Childhood i USA. Flera medier rapporterar att Madeleine hade en mjukstart med endast två kalenderpunkter inlagda i hovets kalander under första månaden – men Childhood såg ändå till att hon uppmärksammades för sitt engagemang.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill under parets bröllop 2015. När förlovningen blev känd sa Lena Kaplan att det var en stor dag: "Jag är jätteglad att de har förlovat sig", berättade hon för Expressen vid tidpunkten.
Foto: / SVEN LINDWALL EXP

Fixade hjälp med flytten

Prinsessan hade visserligen kompisar i New York men det var Lena Kaplan och hennes stora kontaktnät som gjorde flytten möjlig. Hon var diskret, oerhört lojal och utnyttjade sin förmåga att öppna dörrar.

När förlovningen mellan Madeleine och Chris blev känd sa Lena Kaplan till Expressen att det var en stor dag:

–  Som vänner vill vi inte säga så mycket. Men det är en stor dag och jag är jätteglad att de har förlovat sig.

Makarna var självskrivna gäster på kungabarnens bröllop och när Madeleine och Chris flyttade från New York var det Lena Kaplan som åtog sig att försöka få deras exklusiva bostad uthyrd till rätt person.

Redan under studieåren grundade Lena Kaplan nätverket SVEA i syfte att hjälpa svenskar kvinnor att behålla sina traditioner utomlands. I ”Utvandrare.nu - från emigrant till global svensk” berättar hon att arbetet tog fart hemma i hennes eget vardagsrum.

– Under de fyrtio år jag bott i USA har jag varit engagerad i många svenska och svenskamerikanska organisationer, säger hon.

I samma intervju berättar hon om sitt yrkesliv:

– Jag har länge arbetat både ideellt och kommersiellt. I nästan tio år hade jag en affär för inredning och design, ”White on White”. Senare öppnade jag ett galleri, ”More North” med två vänner. Tyvärr försvann kunderna i Wall Street-kraschen. Nu förbereder jag mitt nästa projekt.

Lena Kaplan har också varit chef för USA:s Nordencenter i New York, grundat Scandinavian House på Park Avenue, och haft viktiga styrelseposter för The Swedish Council of America och The American-Scandinavian Foundation.

Generalkonsul Leif Pagrotsky beskriver henne som en riktig eldsjäl.  

– Hon har gjort Skandinavien synligt och skapat en arena för skandinavisk kultur som en mötesplats mellan Sverige och New York, säger han. 

Han nämner särskilt hennes förmåga att nätverka, hennes stora engagemang och handlingskraft. Och så bekräftar han bilden av Lena Kaplan som någon som håller sig i bakgrunden. 

– Hon har ett sympatiskt drag att aldrig framhålla sig själv, utan allt det här framkommer genom hennes gärningar, säger han.

Lena och Gilbert Kaplan gifte sig 1970. På nyårsdagen för snart ett år sedan avled Gilbert.
Foto: IBL

Lena Kaplans make dog på nyårsdagen

I boken berättar Lena Kaplan att hon förmodligen aldrig kommer att flytta hem till Sverige igen.

– Jag återvänder flera gånger om året, älskar det av hela mitt hjärta, men mitt liv är i USA. Jag är amerikansk medborgare, gift med en amerikan och har fyra amerikanska barn och sex amerikanska barnbarn, säger hon.

Lena Kaplans make Gilbert Kaplan dog på nyårsdagen i 2016, strax efter tolvslaget. Orsaken var cancer, berättade dottern Emily Kaplan i New York Times. På sin öppna Facebook-sida har Lena Kaplan skrivit om sorgen, det snabba sjukdomsförloppet och hur hon kämpade för att vara stark inför familjen. 

Gilbert Kaplan var berömd av flera anledningar. Bara 25 år gammal grundade han finanstidskriften Institutional Investor och blev själv chefredaktör. Men det som fått mest uppmärksamhet är hans intresse för den österrikiske kompositören Gustav Mahler.

I samband med Institutional Investors 15-årsjubileum hyrde Gilbert Kaplan Avery Fisher Hall i New York, hela American symphony orchestra och en 200-mannakör för att dirigerade Mahlers andra symfoni inför 2 700 vänner och affärsbekanta.

Till saken hör att han hade lärt sig det drygt 80 minuter långa verket utantill eftersom han knappt kunde läsa noter.

Konserten upprepades i Carnegie Hall där den hyllades av recensenter och snart betraktas Kaplan som en av de främsta tolkarna av Mahlers tvåa. 1988 dirigerade Gilbert Kaplan två konserter i ett fullsatt Stockholms konserthus – med kungen på plats en av kvällarna. 

I en Sunday Times-artikel som beskriver Gilbert Kaplans unika talang lyfts även Lena Kaplan fram.

– En del av berömmet måste gå till hans fru, Lena, som utan tvivel stöttade hans mål under åren med repetitioner och under tiden då paret väntade sitt fjärde barn, Emily, som de kallar sin ”Mahler-baby”. 

Gilbert Kaplan själv säger i intervjun:

– Lena sa åt mig att göra det och visste att jag kunde innan jag gjorde det. 

Greta Garbo och kungakapret träffades – tack vare Kaplan.
Foto: IMDB

Berättade om Garbo i BBC

Sen var det där Greta Garbo. I samband med Garbos begravning berättade Lena Kaplan om den unika vänskapen för brittiska BBC.

– Hon hade en djup kärlek till naturen – typiskt för alla svenskar – och nu har hon fått komma hem till den vackra Skogskyrkogården, sa hon bland annat.

Det var också tack vare Lena Kaplan som kungaparet fick chansen att träffa den skygga filmikonen. Mötet skedde i slutet av 1980-talet hemma hos Kaplan. Under en pressträff efteråt fick kungen frågan om det stämde att de träffats.

– Ja... men det ska vi inte skriva om, svarade kungen kort.

Först många år senare, under ett statsbesök i Sydkorea 2012, valde drottningen att berätta om det hemliga mötet i en intervju med Aftonbladet.

– Greta Garbo nämns ofta när man pratar om svenska kvinnor på filmduken. Och jag hade faktiskt personligen det stora nöjet att möta henne i New York City.

Att kungen och drottningen skattar vänskapen med Lena Kaplan högt är däremot ingen hemlighet. 2015 mottog hon en medalj av kungen – 12:e storleken i högblått band.

Motiveringen: ”För sina framstående insatser för främjande av Sverige i Amerika”.