Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Silvias krav under resor

Expressen har tagit del av en lista som skickats ut till en arrangör som inom kort ska ta emot drottning Silvia.
Foto: JESSICA GOW/TT
Kungafamiljen genomför nära 1 000 åtaganden varje år.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Kungafamiljen genomför nära 1 000 åtaganden varje år.

Inför varje besök skickas ett två sidor långt dokument ut till arrangörer – med önskemål om hur behandlingen av den kungliga personen ska gå till.

Expressen har tagit del av en lista som skickats ut till en arrangör som inom kort ska ta emot drottning Silvia.

Klädsel, hälsningsfraser, bordsplacering, selfieförbud... ja, att ta emot en kunglighet är ingen enkel match.

Det kräver förstås särskilda förberedelser.

Expressen kan nu publicera det två sidor långa dokument som skickas ut till arrangörer inför ett besök av någon eller några ur kungafamiljen.

Dokumentet inleds med rubriken "PM inför besök av någon ur Kungafamiljen" och skickas "i syfte att få en effektiv och smidig planering av programmet inför ett besök".

Just detta dokument har skickats till en arrangör som inom kort ska ta emot drottning Silvia. Det skickades av statsfrun, Anna Hamilton, som är chef över drottningens hovstat och en av hennes närmaste rådgivare.

I listan tas givna saker som säkerhet och kontaktuppgifter till arrangören upp – men också mer detaljerade krav på behandling från kungafamiljens sida.

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvia: "Jag hade en annan bakgrund"

Ett två sidor långt dokument skickas ut till arrangörer inför ett besök av någon eller några ur kungafamiljen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / KUNGAHUSET.SE

• Selfies

Det är tydligt att kungafamiljen inte vill bli fotograferade i "selfie"-form. I dokumentet står det klart och tydligt:

"Kungafamiljen har ständigt kameror riktade mot sig. Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbedes", står det och följs av en uppmaning till värden att informera publik eller deltagare om just detta.

• Hälsningsfraser

Arrangörerna uppmanas skicka in ett preliminärt program senast en månad före besöket. Där ska det informeras om vilka personer som möter upp den kungliga – men också hur ett eventuellt tal ska hållas.

"Om önskemål om tal, anförande alternativt hälsnings- eller invigningsfras tillkommit i förhållande till ursprunglig inbjudan", står det i dokumentet.

LÄS OCKSÅ: Kändistätt på drottning Silvias gala

Kungaparet i Tyskland i juli.
Foto: URSULA DUEREN / AP TT NYHETSBYRÅN

• Lista på sällskap

Förra året, 2016, genomförde kungafamiljen 931 officiella åtaganden. Flera av dessa var utanför Slottets väggar. Det är naturligt att kungafamiljen under dessa tillfällen träffar en otrolig mängd människor. För att det ska gå så smidigt som möjligt vill hovet ha information om de som eventuellt ska träffa den kungliga, skriver de i dokumentet:

"Vilka personer i övrigt som den kungliga personen kommer att beredas tillfälle att hälsa på (om detta är aktuellt). För dessa personer ska namn, titel/funktion och annan viktig bakgrundsinformation bifogas."

• Kläderna

Att vara rätt klädd är viktigt för alla, men inte minst för kungligheterna.

"Eventuella anvisningar gällande klädsel ska anges", skriver hovet i sitt PM till arrangörerna.

LÄS OCKSÅ: Silvias uppmaning till prinsessan Madeleine

Kungaparet i Indonesien i maj.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

• Måltidsplacering

Vid många tillfällen då kungligheter gör besök utanför Slottet ingår mat i programmet. Då vill hovet i god tid, senast två veckor innan, ha reda på vilka som ska sitta vid den kungligas bord.

"I de fall måltid ingår i besöket ska förslag till placering vid huvudbordet samt i förekommande fall även placeringar för medföljande från hovet vid andra bord bifogas."