Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Silvia om ensamheten på slottet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I den nya boken berättar drottning Silvia om den första tiden på slottet – och hur ensamt det var då det förutom prinsessan Christina saknades kvinnliga förebilder inom hovet.
Foto: Erik Gunnarsson/Bild & Kultur
Prinsessan Christina har varit ett stort stöd för drottning Silvia.
Foto: Sven Lindwall

I den nya boken "Det kungliga året 2016" sammanfattar drottning Silvia sina 40 år som Sveriges drottning.

Hon berättar om sin första tid på Slottet – som till viss del präglades av ensamhet och mansdominans.

– Men alla ville väl. Alla ville stödja mig och ställde upp, säger drottning Silvia i boken.

I en ny intervju i boken "Det kungliga året 2016", som släpps i dag, berättar drottning Silvia om sina 40 år som drottning av Sverige.

2016 var nämligen året då kungen och drottningen firade sin 40-åriga bröllopsdag. Den 19 juni, när paret vigdes i Storkyrkan, blev Silvia Sommerlath drottning. Hur det uppdraget skulle skötas hade hon ingen aning om, berättar hon i "Det kungliga året 2016".

– Men Sverige var inte främmande för mig. min far hade arbetat för det svenska skogs- och stålföretaget Uddeholm i Brasilien. Många svenskar kom därför till Brasilien och till vårt hem. De hade med sig sill. Och böcker och musik!

I intervjun med bokens författare Maria Gunnarsson berättar drottning Silvia att den första tiden som drottning tidvis var ensam.

”Alla ville stödja mig och ställde upp”

Delvis på grund av mansdominansen i hovet och ett tankesätt som var "linjärt på något vis", säger drottning Silvia i boken.

– Men alla ville väl. Alla ville stödja mig och ställde upp. Och kungen var underbar, han sa: "Säg vad du tycker, förklara vad du vill, säg vad du tänker göra!". Han har verkligen stöttat mig.

Stödet från kvinnliga förebilder fanns inte där i särskilt stor omfattning. Förutom från kungens syster: prinsessan Christina, som hovet nyligen berättade har drabbats av kronisk blodcancer.

– Men ensamt kunde det vara naturligtvis. Kungens mamma prinsessan Sibylla fanns inte i livet. Drottning Louise fanns inte heller där för att berätta om en drottnings uppgifter. Men prinsessan Christina fanns där. Kungens syster har givit mig mycket stöd, säger drottning Silvia i "Det kungliga året 2016".

Över en natt blev Silvia en av Sveriges främsta officiella representanter. Därmed blev hon också en förebild. I boken berättar hon om sina känslor inför det:

– Det är en blandning av glädje och ödmjukhet. Det är mycket ansvar också.

”Det var ett väldigt speciellt samtal”

Intervjun med drottning Silvia gjordes i vardagsrummet på Sollidens slott i maj i år. Det är en öppen och inbjudande drottning som läsarna får möta.

Från början hade intervjutiden planerats till tio minuter. Men det slutade med att Silvia, bokens författare Maria Gunnarsson och fotograf Erik Gunnarsson satt i vardagsrummet och drack kaffe i en och en halv timme.

– Det var ett väldigt speciellt samtal. Att kunna ha med en så personlig intervju i boken tillför en helt ny dimension. Det är en sak att berätta och visa i bilder vad kungafamiljen gör, men att få prata om varför och hur gör det ännu mer levande, berättar Maria Gunnarsson.

Boken "Det kungliga året 2016" ges ut i handeln i dag, den 7 november.

"Det kungliga året 2016" – släpps i dag

Foto: Produktbild

• Årsboken "Det kungliga året" ges i år ut för 39:e gången.

• 2016 års upplaga ges ut i handeln i dag, den 7 november.

• Boken följer kungafamiljens medlemmar under de evenemang och resor som de deltar i.

• I årets upplaga innehåller boken en exklusiv intervju med drottning Silvia.