Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Silvia: Jag hade velat lägga ner stiftelsen

Drottning Silvia firar under natten till onsdag Childhoods 20-årsjubileum med en galamiddag på Manhattan.
Drottning Silvia intervjuas av Expressens reporter Tomas Kvarnkullen.
Foto: Tomas Kvarnkullen
Drottning Silvia.
Foto: Tomas Kvarnkullen

NEW YORK. Drottning Silvia firar under natten till onsdag Childhoods 20-årsjubileum med en galamiddag på Manhattan. 

I en intervju under USA-besöket berättar drottningen om vad hon tycker om prinsessan Madeleines barnbok, det intensiva besöket hos barnbarnen - och att hon helst hade velat skrota sin stiftelse. 

– Jag hade velat lägga ner det så fort det bara gick, säger drottningen. 

Drottning Silvia befinner sig just nu i New York för att delta vid en galamiddag med stiftelsen Childhood, som i år firar 20 år. Det exklusiva evenemanget hålls under natten till onsdag svensk tid på Plaza Hotel, nära Central Park på Manhattan. 

Under besöket har drottningen även hunnit med att närvara vid ett möte i FN:s högkvarter, där barns säkerhet på nätet var ett av huvudämnena. 

Efteråt berättar drottningen i en intervju med Expressen om hur samhällets attityder har förändrat hennes och stiftelsens arbete under de senaste 20 åren.

Hur känns det att Childhood firar 20 år?

– Det känns otroligt fint måste jag säga. Då var det väldigt svårt att tala om dessa frågor, som jag sa i mitt tal också. Då hade jag önskat att det fanns en metookampanj för barn. Men det fanns inte, det var ingen som ville lyssna och ingen som ville se dessa barn som var så utsatta. Och inte heller se vad som händer med internet och faror med internet men också barnpornografiskt material, det var ingen som ville reagera. 

– Nu är vi här på FN och det är femte gången tillsammans med Childhood. Det tycker jag är underbart och visar att det är viktigt att vi kan få mer och mer grupper och organisationer men också den privata sfären att samarbeta. Det är det som är så viktigt, att vi samarbetar.

”Rörd och väldigt stolt”

Drottningen nämnde prinsessan Madeleine i sitt tal. Hur ser ni på prinsessans engagemang?

– Det är klart som mor är man ju väldigt rörd och glad och väldigt stolt också. Hon har varit väldigt aktiv, hon har gjort två ”Thank You”-kampanjer och ”Eyes Wide Open”, som var fantastisk. Det var här på Times Square, ett stort öga som sa att man ska anmäla det du ser. Det tyckte jag var väldigt fint. Och nu har hon också skrivit en bok.

Vad tycker drottningen om boken?

– Jag har läst den, jag fick läsa alldeles i början. Det är ett svårt tema och väldigt komplicerat tema att tala med barnen om. Men det vågade prinsessan Madeleine och hon gör det på ett väldigt fint sätt, säger drottningen. 

I somras släpptes prinsessan Madeleines nya barnbok ”Stella och hemligheten” som tar upp frågan om våld och övergrepp mot barn. Boken handlar om Stella, som får veta en hemlighet av en kompis. 

Drottning Silvia säger: 

– Det är så det fungerar, barnen går inte till föräldrar och sällan till någon annan vuxen. Men för en kompis berättar man. Det tycker jag är så fint i boken när hon säger hur mycket ansvar kan en liten, ett litet barn, bära.

Madeleine och Chris tillsammans med barnen Leonore, Nicolas och Adrienne.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Drottning Silvia med barnbarnet Leonore under prins Nicolas dop 2015.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Intensivt möte

Under drottningens besök i USA sker även ett stopp i Miami i Florida, där prinsessan Madeleine och Chris O’Neill bor tillsammans med sina tre barn. Drottningen berättar att det inte finns tid för mer än ett intensivt möte med barnbarnen. 

– Alldeles för lite tid. Det är klart att jag har försökt att klämma in det. Prinsessan kunde inte komma hit till FN i dag, det gick tyvärr inte. Men hon är med i kväll på galamiddagen. Sedan åker vi tillsammans och hoppas på några fina stunder med barnbarnen. Sedan måste jag hem igen. Det blir väldigt kort men kärt.

Drottning Silvia fyller 76 år i december men har ännu inte meddelat att hon tänker börja jobba mindre. Hon säger dock att hon hoppas att kampen för barnen ska fortsätta länge i hennes anda. 

– Jag hade velat lägga ner det så fort det bara gick, då skulle jag ha vetat att det inte fanns några problem kvar med dessa svåra frågor. Tyvärr är det inte så och jag hoppas verkligen att en ny generation fortsätter kämpa med att hjälpa barnen och fortsätter med det har har påbörjat. 

Drottningens besök och talet i FN-högkvarteret på tisdagen sker en dryg vecka efter att en annan svensk, Greta Thunberg, talade i byggnaden. Drottningen säger att hon imponerats av att den svenska tonåringen brinner för en specifik fråga och lyckats nå ut med sitt budskap över hela världen. 

– Vi behöver många Gretor. Hon var duktig. Jag måste säga, jag beundrar henne, säger drottning Silvia. 

Tomas Kvarnkullen rapporterar från New York.