Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Elizabeth: ”Djupt förtvivlad”

Rekordhettan drar in – förvärrar bränderna i Australien
Drottning Elizabeth: ”Djupt förtvivlad”.
Foto: GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK / GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En halv miljard djur har dött och tusentals människor har tvingats evakuera i samband med skogsbränderna i Australien.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

En halv miljard djur har dött och tusentals människor evakuerats då bränderna fortsätter att rasa i Australien. 

Efter att räddningstjänsten i landet skickat ut ett skrämmande meddelande till dem som inte hinner fly undan elden, framför nu drottning Elizabeth sina kondoleanser på Instagram

”Jag har varit djupt förtvivlad över att höra om de fortsatta skogsbränderna och deras förödande inverkan”, skriver den brittiska drottningen i meddelandet. 

”Du är i fara och behöver agera nu för att överleva. Det säkraste alternativet är att planera hur du på ett säkert sätt tar skydd inomhus. Det är försent att lämna. Att lämna nu skulle vara dödligt”.

Så lyder instruktionerna från räddningstjänsten i Australiens delstat Victoria som i detta nu härjas av de skogsbränder som plågar stora delar av landet. Liknande varningar har skickats ut av räddningstjänsten och larmcentralen i delstaterna New South Wales, South Australia och Tasmanien. 

https://www.instagram.com/p/B66K-PMnpCF/

Under lördagen publicerades ett meddelande från drottning Elizabeth på det brittiska konungahusets Instagram

”Prins Philip och jag sänder våra tankar och böner till alla australier under denna svåra tid”, skriver drottningen i meddelandet som riktas Australiens generalguvernör, guvernören av New South Wales, Guvernören av Queensland, guvernören av Victoria och till alla australier.  

Militär kallas in 

Hundratals frivilliga och tusentals brandmän kämpar nu mot lågorna. Under lördagen meddelade även premiärministern Scott Morrison att man tillsätter 3 000 soldater för att bistå i släckningsarbetet. 

”Mitt tack går till räddningstjänsterna, och dem som väljer att riskera sitt eget liv för att hjälpa samhällen i nöd.”, skriver drottning Elizabeth i sitt meddelande. 

En halv miljard djur har dött i bränderna 

Nästan en halv miljard djur har fått sätta livet till i de 200 skogsbränder som beräknas ha satts i brand och tusentals människor har tvingats evakuera sina hem.  

I sitt meddelande på Instagram uttrycker drottning Elizabeth sin sorg efter att ha mottagit nyheten om de förödande bränderna:

”Jag har varit djupt förtvivlad över att höra om de fortsatta skogsbränderna och deras förödande inverkan på många delar av Australien.”.