Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Elisabeths sista önskan om prins Andrew

Så ser prins Andrews förlikning med Virginia Giuffre ut
Drottning Elizabeth hade en plan för sin son.
Foto: RICHARD GILLARD / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Drottning Elisabeth hade en plan för hur prins Andrew skulle kunna göra comeback efter skandalen med Virginia Giuffre.

– Andrews mor föreslog att vägen framåt var att han skulle börja med välgörenhet, säger en källa till The Independent. 

Drottningens sista tid i livet präglads av sorg. Först gick hennes man bort. Sedan eskalerade skandalen med prins Andrew och Virginia Giuffres anklagelser om sexövergrepp. Anklagelser som slutade i en mångmiljonuppgörelse mellan prinsen och Giuffre, som han enligt anklagelserna ska ha utnyttjat när hon bara var 17 år. Han erkände dock aldrig något brott. 

I samband med uppgörelsen fråntogs prinsen sina kungliga uppdrag och en rad titlar. Men drottningen slutade aldrig hoppas på att Andrew skulle kunna hitta en väg tillbaka till offentligheten och en försoning med det brittiska folket. 

– Hon förespråkade att vägen framåt var att ta sig an välgörenhet. Andra familjemedlemmar höll med och såg det som ena möjligheten, säger en källa till The Independent.

Vill riva upp uppgörelsen

Taktiken är enligt källorna hämtade från Storbritanniens krigsminister John Profumo, som var i 50-årsåldern när han hade en affär med den då 19-åriga Christine Keeler. Efter att affären avslöjats kom Profumo att arbeta med välgörenhet resten av sitt liv. 

Enligt prins Andrews vänner är det osäkert om han kommer att följa sin bortgångna mammas råd. I stället lever han nu med hoppet om att kunna riva upp uppgörelsen med Virginia Giuffre och på så vis kunna återgå till sina kungliga uppdrag. Prinsens hopp bygger på att Giuffre lagt ner liknande anklagelser mot en advokat och sagt att hon kan ha misstagit sig. 

Kate tillbaka på jobbet efter boken

Glada miner trots anklagelserna