Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Elizabeth sparkade sin egen son

Prins Andrew lämnar sina offentliga uppdrag för brittiska kungahuset.
Drottning Elizabeth fick ta en paus från att fira sin bröllopsdag för att sparka sin egen son
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prins Andrew lämnar alla offentliga uppdrag för det brittiska kungahuset efter skandalintervjun om Jeffrey Epstein.
Foto: SANG TAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Andrew lämnar alla offentliga uppdrag för det brittiska kungahuset och förlorar därmed sitt apanage på 250 000 pund – drygt 3,12 miljoner kronor.

Han skriver i ett uttalande att han ”frågat drottningen om han får lämna”– men sanningen är att han fick sparken av sin egen mamma.

– Drottningen kallade upp hertigen till Buckingham Palace för att delge honom sitt beslut, säger en kunglig källa till The Sun.

Skandalen kring prins Andrew, 59, och hans vänskapsrelation med den dömde sexbrottslingen och miljardären Jeffrey Epstein skulle slätas över med en tv-intervju – men gjorde bara saken värre.

Fyra dagar av hård kritik mot prins Andrew både i och utanför brittiska medier blev till slut för mycket för drottning Elizabeth II, 93, och på sin egen bröllopsdag ska hon ha bett sin näst äldste son att ta ett steg tillbaka.

– Det var en förkrossande stund för dem båda. Hans rykte är i spillror. Det är osannolikt att han kan utföra kungliga uppdrag någonsin igen, säger källan till The Sun.

I ett uttalande skriver prins Andrew att han lämnar sina officiella uppdrag och att han ”otvetydigt ångrar” att han någonsin haft kontakt med Epstein – trots att han sade tvärtom i lördagens intervju med BBC:s Emily Maitlis.

Beatrices bröllop kan flyttas

Skandalen har inte bara fått prinsen att ge upp sitt kungajobb – även hans välgörenhetsorganisation, Pitch@Palace, är i fara, då sponsorer nu tar avstånd från entreprenörsprojektet i rasande fart.

Prinsessan Beatrice gifter sig med Edoardo Mapelli Mozzi nästa år.
Foto: PPE/SIPA/SHUTTERSTOCK / PPE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Prinsessan Beatrice, som nästa år gifter sig med grev-sonen Edoardo Mapelli Mozzi, kan tvingas ändra sina bröllopsplaner på grund av sin fars skandal, och flytta kalaset utomlands, enligt The Mirror.

Krisen har jämförts med när drottningens farbror, kung Edward VIII, abdikerade för att gifta sig med den frånskilda amerikanskan Wallis Simpson år 1936.

Jobbar som ”fixare”

Vad prins Andrew ska göra härnäst är ännu oklart, men Jeffrey Epstein är långt ifrån den enda tvivelaktige kompisen som hjälpt honom på traven ekonomiskt genom åren.

Ett apanage från mamma på 3,12 miljoner kronor – skattefritt – per år betalar en hel del, men långt ifrån den livsstil som hertigen av York vant sig vid.

En granskning av The Daily Mail raddar upp bevis på att Andrew, vid sidan om sitt officiella kungliga uppdrag, jobbar som ”fixare”, med sin kontaktbok och sin titel som främsta tillgång. 

Han ska bland annat ha fått procent på ett mångmiljard-avtal mellan grekiska och schweiziska företag och den kazakstanska staten år 2011.

Kompis med diktatorer, oligarker och Khaddaffis son

År 2007 köpte Timur Kulibayev, en kazakstansk oligark, prins Andrews hem Sunningdale i Windsor för 15 miljoner pund – tre miljoner pund över det begärda priset.

Prinsen hade försökt – och misslyckats – att sälja huset i fem år. Kulibayev bodde aldrig på Sunningdale, utan lät det förfalla i åtta år innan han rev det.

År 2011 fick prins Andrew sparken från sitt uppdrag som sändebud för brittisk internationell handel på grund av sin vänskap med Ilham Aliyev, Azerbaijans president som anklagas för korruption och att agera som en de facto diktator.

I somras var den libyske vapensmugglaren Tarek Kaituni en av gästerna på prins Andrews yngsta dotter Eugenies bröllop.

Det var tack vare Kaituni som prins Andrew vid flera tillfällen träffade Libyens dåvarande diktator Muammar Khadaffi, och utvecklade en nära relation till hans son, Saif Al Islam Khadaffi.

Prins Harry hyllar Greta Thunberg:

Den brittiska prinsen kommenterar klimatnödläget och Greta Thunberg under sin resa till Botswana.