Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här får prins Julian i doppresent – tanken bakom

Hela kungafamiljen samlad i Drottningholm
Prins Julian.
Foto: PRINS CARL PHILIP / TT NYHETSBYRÅN Kungl.Hovstaterna
Brittis Benzler värvarar vid dopet.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Ett skidspår, en lekplats och en park. 

Doppresenterna till de små kungligheterna har varierat.  

Nu berättar Brittis Benzler, Hallands landshövding, och talmannen Andreas Norlén om årets doppresenter till prins Julian. 

– En present som givetvis kan glädja och hedra prins Julian, men också ska vara till glädje för många barn här i Halland, säger Benzler. 

Dagen är här! Lille prins Julian som föddes 26 mars har döpts. På lördagsmorgonen offentliggjordes hela gästlistan och eftersom prinsen är hertig av Halland fanns självklart Landshövdingen i Halland, Brittis Benzler, med på listan. 

– Det här ska bli väldigt roligt. Jag är glad att jag får möjlighet att representera Halland vid det här tillfället. Jag vet också att det mottogs väldigt positivt i Halland när vi fick beskedet att kungafamiljen hade valt Halland till prins Julians hertigdöme, säger hon innan dopet. 

Hur har ni tänkt kring present? Finns det någon slags formalia?

– Det finns ingen formalia som jag känner till, men vi har sneglat lite på hur andra länsstyrelser har gjort. Det har ju tillkommit ganska många prinsar och prinsessor som blivit hertigar och hertiginnor de senaste åren och då har vi sett att det vanligaste är en gåva som kan nyttjas av många barn, en sagostig, en lekplats, en vandringsled eller ett skidspår eller något liknande. Det har också varit vår tanke, en present som givetvis kan glädja och hedra prins Julian, men också ska vara till glädje för många barn här i Halland, säger hon och avslöjar vad doppresenten blir: 

– Vi kommer att ge honom en lekplats som kommer att placeras vid det naturrum som finns på Getterön i Varbergs kommun. Där planerar vi att uppföra en fin och spännande lekplats med fågeltema.

Hur känns det här för dig på ett privat plan?

– Det blir spännande att besöka en plats jag inte tidigare har besökt och ett helt nytt sammanhang, jag är en ganska nyfiken person så jag tycker att det här, det ska bli en spännande erfarenhet. Jag hoppas förstås också att jag ska träffa en del trevliga människor, och det räknar jag med.  

Tidigare doppresenter från hertigdömen

Prins Gabriel är hertig av Dalarna och fick en rastplast och en skidslinga.

Prins Alexander är hertig av Södermanland och skänktes en utsiktsplats med tillhörande stig, vid Gisesjön i Nynäs naturreservat, i Södermanland.

Prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland och fick en upplevelsestig för barn i naturreservatet vid fågelsjön Tåkern.

Prins Oscar är hertig över Skåne och fick en naturlekplats i Skäralid. 

Prinsessan Lenore är hertiginna av Gotland och skänktes ett stoföl som föddes på Lojsta hed på Gotland samma vår. Russfölet fick namner ”Haidi af Gotland”.

Prinsessan Adrienne är den första hertiginnan någonsin Blekinge någonsin och när hon döptes fick hon ett historieinspirerat lekrum. 

Prins Nicolas är hertig av Ångermanland och fick en hel park vid naturreservatet Skuleberget i Ångermanland. Parken har stora lekytor och fokusera på upptäckarglädje. 

Det här ger riksdagen och regeringen i present

På gästlistan står även talmannen Andreas Norlén med som representant för Sveriges riksdag. Innan dopet berättar han att han tycker mycket om barndop som tradition, och ser fram emot att få närvara när prinsen döps.

– Barndop är ju en fest för att välkomna en ny människa till världen, så jag känner mig glad och förväntansfull. Jag ser fram emot det här, säger han.

Efter dopceremonin lämnar riksdagen och regeringen över en gemensam doppresent till prins Julian. Presenten är en tyghund i ull som är utformad av textildesignern Kajsa Lindström, enligt Svensk damtidning.

Här överlämnar talmannen Andreas Norlén doppresenten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagens och regeringens doppresent till prins Julian.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Talmannen Andreas Norlén säger att presenten är ett ”fint exempel på svenskt hantverk”.

– Vi ville att det skulle vara en present som är anpassad för ett litet barn, men samtidigt också vara en personlig present, och också en present som lyfter fram svenskt hantverk på ett fint sätt. Det är riksdagen och regeringen som ger den tillsammans, och då tycker jag det är viktigt att vi ändå tänker efter och gör det med omsorg och omtanke, säger talmannen.

– Jag hoppas att han kommer att uppskatta den, både han och den övriga familjen!

Prins Julian – historien bakom namnet och hertigdömet