Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De starka kvinnorna har format prins Carl Philip

Prins Carl Philip och Sofia med prins Alexander 2016.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

40 år – och äntligen den man han vill vara. 

Grattis på födelsedagen prins Carl Philip!

I dag står vår jubilar stadigt med fötterna på jorden, med en smart och vacker fru vid sin sida och som stolt pappa till prinsarna Alexander och Gabriel. 

Carl Philip har hittat sin plats i livet, han är trygg och säker. Han kan känna sig minst sagt nöjd med sin designerkarriär och gillar förmodligen att vara där han är nu: I livets mitt. 

Annat var det förr, när Carl Philip var en liten kille. Enligt vad jag har hört var han ganska hunsad av sina två viljestarka systrar på Drottningholms slott. Han blev lite av ”mammas pojke” som gärna hängde drottning Silvia i kjolarna. 

Faktiskt så påminner prins Oscar lite om Carl Philip i den åldern. Blyg, tillbakadragen och avvaktande.

Carl Philip har aldrig varit någon tuffing utan har alltid haft en mjukare, prestigelös framtoning. Kanske beror det på att han är prins – och att han därför inte behövt hävda sig.

Han är det enda av kungabarnen som gått sin gymnasieutbildning på internatskola. 1999 tog han studenten på Lundsberg i Värmland, hans eget hertigdöme förstås! Det var kanske skönt att komma från familjestojet på Drottningholm några år?

2017 utsågs Carl Philip till en av världens snyggaste prinsar av den amerikanska veckotidningen People. Visst ser han bra ut – och det har både män och kvinnor tyckt.

Carl Philip har genom åren varit en stor gayikon i Sverige. 2001 utsågs han till ”Sveriges sexigaste” av gaytidningen QX. När han fyllde 25 kommenterade han sin popularitet.

– Det var ju lite speciellt, men det är alltid trevligt att vara omtyckt, sa han då.

När andra prinsar i Europa har festat loss som galningar med vackra kvinnor på nattklubbar har Carl Philip alltid haft en lugnare stil. Någon kvinnokarl har han aldrig varit, hans kända förhållanden har varit få och varat ganska länge. 

Första flickvännen var Wiveka Thott, de träffades i skolan på Lundsberg. 

– Jag har bara fina minnen från vår tid ihop, har Wiveka tidigare berättat för Expressen.

– Tyvärr har vi ingen kontakt längre. Men jag kan se att Carl Philip klivit in i sin roll med bravur och hittat en inre ro till sin uppgift.

Nästa officiella flickvän var Emma Pernald, den relationen höll i tio år, från 1999 till 2009. Emma kom nära hela kungafamiljen och har förblivit väninna med prinsessan Madeleine. I dag är Emma gift, småbarnsmamma och jobbar som kommunikatör på Nordea. 

Men sen, efter uppbrottet med Emma, kom så en viss Sofia Hellqvist in i prins Carl Philips liv och resten är ju historia, som det heter. Inför bröllopet 2015 sa han:

– Jag hade aldrig känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia. 

Så sent som häromveckan överöste Carl Philip sin fru med lovord i en födelsedagsintervju. Då berättade han hur hon gjort honom trygg och stark. 

Den lilla familjen bor ute på Djurgården i Stockholm, i prins Bertils gamla hus Villa Solbacken. Men det var inte bara huset som Carl Philip ärvde från prins Bertil – utan motorintresset också! 

Tillsammans har Carl Philip och Sofia tagit steget att aktivt arbeta mot mobbning och hat och bara för några månader sedan släpptes deras gemensamma bok ”Handbok för nätföräldrar”.

40 år och alla bitarna på plats! 

Men det finns några som varit med och modellerat fram dagens prins. Carl Philip får tacka de starka och dominanta kvinnorna runtomkring sig för den han är i dag. De bossiga systrarna, mamma Silvia, flickvännerna och inte minst hustrun prinsessan Sofia.