Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De såg Dianas krasch: ”Det var ingen olycka”

Se det senaste avsnittet av Kungafamiljen här!
Prinsessan Diana omkom i en bilkrasch i augusti 1997.
Foto: NEIL MUNNS / AP PA
Jack och Robin Firestone blev vittnen till bilkraschen.
Foto: Jack Firestone/Facebook

Ett amerikanskt par uppger att de blev vittnen till bilkraschen i Paris då prinsessan Diana omkom och menar att det inte var någon olycka.

Mer än 20 år efter dödskraschen menar de att de fortfarande lever med rädsla över vad de såg i tunneln, skriver Daily Express.

Jack och Robin Firestone satt tillsammans med sin 11-åriga son Brandon i en taxi på väg tillbaka till hotellet de bodde på i Paris efter att ha åkt en nattkryssning i Seinefloden.

De åkte in i Pont de l'Alma-tunneln bara minuter efter att kraschen som dödade prinsessan Diana, 36, hennes älskare Dodi Fayed, 42, och deras chaufför Henri Paul, hade inträffat.

När familjens taxi åkte förbi den kraschade Mercedesen av modellen S280 såg Robin och Jack en blond kvinna i bilen och två ”formella” bilar framför den kraschade Mercedesen.

– Jag minns det så tydligt än i dag, säger Robin till Daily Express och fortsätter:

– De var konstigt parkerade och jag uppfattade inte att det var någon som satt i dem. De två bilarna hade kört framför Dianas bil. Sedan begravdes allt bevis om dem, men de var där.

Stoppades av myndigheter

Men det var inte förrän morgonen därpå när de såg nyheten om prinsessans död på nyheterna som Jack och Robin Firestone insåg att det var prinsessan Diana de hade sett i den kraschade bilen.

Paret bestämde sig då för att omedelbart söka upp fransk polis för att berätta vad de hade sett i tunneln.

– Utan att tveka sa polisen: ”De har tillräckligt med vittnen, oroa er inte”, säger Robin till Daily Express.

Trots att de var ögonvittnen till händelsen menar Robin och Jack att de stoppades av både franska och brittiska myndigheter att berätta om vad de hade sett eftersom deras vittnesmål var så pass kontroversiellt.

Kallades inte till utredning

Paret kallades inte till den första utredningen som hölls i London i januari 2007. 

Några månader senare bestämdes det att utredningen skulle hållas inför en jury och paret Robin och Jack Firestone blev då kontaktade av Dodi Fayed's pappa Mohamed Fayed som var övertygad om att hans son och prinsessan Diana hade blivit mördade.

Paret hade ett möte med Mohamed Fayeds juridiska team i New York som sedan representerade dem i utredningen.

Men Robin menar att det återigen var tydigt att ingen ville lyssna till dem och i stället hölls chauffören Henri Paul och de paparazzis som jagade prinsessans bil som ansvariga för kraschen.

”Skulle vilja få tyst på oss”

Än i dag är Robin och Jack Fireston övertygade om att prinsessan Dianas död inte var en olycka och de lever med en konstant rädsla för vad de såg och för vad som sades till dem.

– Jag tror att kraschen var en kunglig sak och att andra krafter var involverade. Något dåligt kan fortfarande hända oss, det finns tillräckligt många galningar där ute som skulle vilja få tyst på oss, säger Jack till Daily Express.