Därför går prins Oscar och prins Alexander i olika skolor

Prins Alexander började i fristående skolan Djurgårdsskolan på torsdagen.
Foto: Prinsparet / Instagram
Kusinen prins Oscar började i stället i exklusiva fristående skolan Campus Manilla, där även storasyster prinsessan Estelle går.
Foto: Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstater

Prins Alexander börjar i dag förskoleklass precis som kusinen prins Oscar.

Men medan prins Oscar börjar i exklusiva Campus Manilla börjar prins Alexander i Djurgårdsskolan.

– Som alltid med barn så är det föräldrarnas val, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

De sexåriga prinsarna är födda med bara någon månads mellanrum 2016. Prins Oscar den 2 mars och prins Alexander den 19 april. Det innebär att det är dags för dem båda att börja i förskoleklass i år – närmare bestämt i dag den 18 augusti.

Men lillprinsarna ska inte gå i samma skola. Prins Oscar börjar i exklusiva Campus Manilla på Djurgården där även storasyster prinsessan Estelle går. Prins Alexander börjar i stället i fristående skolan Djurgårdsskolan som ligger drygt 2 kilometer bort, också på Djurgården.

– Som alltid med barn så är det föräldrarnas val, säger Margareta Thorgren om varför prinsarna inte går i samma skola.

Det har inte att göra med att två prinsar inte kan gå på samma skola eller i samma klass samtidigt?

– Nej absolut inte. Det finns många bra skolor att välja mellan och i det här fallet har prinsparet valt Djurgårdsskolan för prins Alexander och kronprinsessparet har valt att fortsätta så att Oscar går i samma skola som sin storasyster, säger Margareta Thorgren.

Prinsessan Madeleines barn går i lokal skola i Florida

Thorgren berättar även att respektive föräldrapar har varit med under sina barns första dag i förskoleklass. Hur första skoldagen har varit för prinsarna har Thorgren inte fått information om än.

– Som alltid är det ju spännande och roligt att börja i förskoleklass. Det tror jag att alla har ett gott minne av, säger Thorgren.

Prinsessan Madeleines barn går i lokal skola i Florida i USA eftersom familjen bor där. Men hovet har valt att inte gå ut med i vilken skola de går, enligt Thorgren.

– Vi har nu gått ut med skolorna i Sverige för att vi förstår att det är ett intresse när kungabarnen börjar sina skolor. Men prinsessan Madeleine bor i utlandet och vi går inte ut med vilka skolor de går i, säger Thorgren.