Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska prinsbarnen fråntas sina titlar

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Prins Joachims barn blir av med titlarna.
Foto: Danska Hovet
Drottning Margrethe ligger bakom titelbytena på barnbarnen.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Drottning Margrethe av Danmark försvarar sitt beslut att ta ifrån barnbarnen deras prins- och prinsesstitlar.

– Det är överväganden som jag har gjort ganska länge, och jag tror att det är bra för dem, säger drottningen i ett uttalande enligt danska B.T.

Det är yngste sonen prins Joachims fyra barn som nu blir grevar och grevinnor – något som kommit som ”en blixt från klar himmel”, enligt prinsens exfru, grevinnan Alexandra.

– Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem, säger grevinnan till BT.

Det är drottning Margrethe som ligger bakom beslutet att ändra barnbarnens titlar från prinsar och prinsessor till endast grevar och grevinnor. 

Titelbytet gäller drottningens barnbarn och tillika prins Joachims barn; Nikolai, Felix, Henrik och Athena. 

Prins Joachim har varit gift två gånger och har barnen prins Nikolai och prins Felix tillsammans med Alexandra, grevinna av Frederiksborg. Samt prinsessan Athena och prins Henrik med sin nuvarande hustru Marie. 

”Vi är i chock”

Beslutet verkar dock ha förvånat föräldrarna. I ett uttalade till tidningen BT säger grevinnan Alexandra å sina egna och prins Joachims och prinsessan Maries vägnar:

– Vi är alla förvirrade över beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem, säger hon till tidningen. 

Grevinnan Alexandra med sönerna Nikolai, född 1999, och Felix, född 2002.
Foto: Jens Christian

I april 2008 tilldelade drottningen sina söner, deras makar och deras ättlingar adelstitlarna greve och grevinna av Monpezat. 

I maj 2016 meddelades det även att prins Christian, kommer att vara det enda av drottningens barnbarn som i vuxen ålder kommer att ta emot apanage.

I pressmeddelandet från kungahuset refereras det till dessa tidigare händelser och det står vidare: 

”Som en naturlig förlängning av detta har Hennes Majestät nu beslutat att från och med den 1 januari 2023 får ättlingarna till Hans Kungliga Höghet prins Joachim endast använda sina titlar som greve och grevinna av Monpezat, eftersom deras tidigare titlar som prins och prinsessa av Danmark kommer att upphöra.”

Se kvinnliga kungligheternas inspirerande stilar