Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris ställde in firandet – kvar med barnen i USA

Hela familjen på prinsessan Adriennes dop förra året.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Chris O'Neill och Madeleine.
Foto: SILVERHUB/REX/SHUTTERSTOCK / SILVERHUB/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Under dagen firar kungafamiljen traditionsenligt nationaldagen på Skansen.

Chris O'Neill skulle ha närvarat – men tvingas nu vara kvar i USA med sjuka barn.

– Det var inte lämpligt för dem att flyga, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet.

Prinsessan Madeleine bor numera på andra sidan Atlanten med Chris O'Neill och barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Men den här sommaren kommer familjen tillbringa i Sverige. Madeleine anlände redan i början av veckan för att lansera sin debutbok ”Stella och hemligheten”. Prinsessan reste tillsammans med ettåriga Adrienne.

– Jag har inte hunnit läsa den för henne ännu. Det tar vi i sommar när vi kommer ha många lugna stunder, har prinsessan Madeleine tidigare sagt till Expressen. 

Prinsessan Madelein anlände till Sverige under söndagen. 

– Det är underbart att vara hemma igen. 

Chris kvar i USA – med sjuka barn

Planen var att Chris O'Neill, prins Nicolas och prinsessan Leonore skulle ansluta i slutet av veckan för att delta i nationaldagsfirandet på torsdagskvällen. 

Chris hade till och med stuvat om i sin kalender för att kunna vara med på Skansen. 

– Tidigare hade Chris O'Neill förhinder med anledning av arbetet. Men han har lyckats möblera om i kalendern, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt.

Men trots att Chris O'Neil ställde in sina planer för att närvara vid firandet, så fick flygresan till Sverige också ställas in i sista stund – eftersom barnen blivit sjuka.

– Prinsessan Madeleine reste till Sverige tillsammans med prinsessan Adrienne, men prinsessan Leonore och prins Nicholas hade hög feber och öroninflammation. Det var inte lämpligt för dem att flyga. De är kvar hemma i USA med Chris. Så fort de tillfrisknar då reser de hit, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet.

Kungafamiljen firar på skansen 

Under det traditionsenliga nationaldagsfirandet ska kungafamiljen åka en hästanspänd kortege från Stockholms slott till Solliden på Skansen. Tidigare har Estelle åkt med i kortegen, men det är oklart om fler barn får åka med i år.

– Det är lite så med barn, det får man se först när kortegen går, säger Ulrika Näsholm.

Under kvällens nationaldagsfirande kommer kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine alla att närvara vid Skansens där riksdagens talman Andreas Norlén håller tal. Därefter väntar Nationaldagsmottagning vid kungliga slottet. 

Tidigare under dagen har kungen och drottningen besökt Borlänge och Ludvika. 

– Att ha möjlighet att åka ut på landsbygden och inte bara vara i Stockholm. Här finns ju fantastiskt många duktiga människor som gör så otroligt mycket gott för Sverige. Och numera finns det så många som kommer från andra delar av världen och bidrar till det här, säger kungen till SVT Dalarna.