Chris O'Neills miljonförlust

Chris O'Neill, Madeleines make, har registrerat bolaget Wilton Payments på en adress på landsbygden utanför Cambridge.
Foto: Patrik Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill arbetar genom sitt brittiska företag Wilton Payments med att tillhandahålla betalningslösningar för företag.
Foto: Olle Sporrong

Chris O'Neills företag Wilton Payments har lämnat London - och flyttat ut på landsbygden.

Samtidigt visar dokument att bolaget gör miljonförlust och saknar värde.

Kvar på bankkontot vid förra bokslutet fanns drygt 10 000 kronor.

Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill arbetar genom sitt brittiska företag Wilton Payments med att tillhandahålla betalningslösningar för företag.

På bolagets sajt står det bland annat om tjänsterna som erbjuds: "Vårt mål är att se till att våra kunder får den mest kostnadseffektiva lösningen, liksom de senaste teknologiska plattformarna som är tillgängliga i dag."

Men exakt hur Chris O'Neills affärsverksamhet ser ut är svårt att ta reda på. Dokumenten som lämnats in till det brittiska bolagsverket Companies House visar en avskalad bild av bolagets ekonomi.

– Dessa innehåller inte lika mycket detaljer och är en möjlighet för vissa företag, baserat på storleken på företaget och omsättningen, säger en talesperson för Companies House.


LÄS MER: Chris: Madeleine och jag vill ha fler barn

"Tar längre tid än du tror"

Enligt Andy Gittins vid revisionsfirman Westbury i London är det vanligt att små bolag gör så för att slippa visa konkurrenter allt om sin verksamhet.

– Företag av den här storleken vill i regel inte berätta för hela världen hur mycket vinst de gör eller vilka skatter de betalar. De behöver inte göra det enligt reglerna och gör det därför inte, säger Gittins.

De senaste dokumenten som registrerats visar dock uträkningar som i grova drag beskriver Wilton Payments verksamhet fram till sista mars 2015.

Enligt dokumentet är de uppskattade tillgångarna - i det här fallet värdet av exempelvis företagets betalningslösningar - värda drygt 1,5 miljoner kronor.

Bolaget är samtidigt skyldigt fordringsägare nära 3 miljoner kronor.

Företagets pengar på banken uppgår till drygt 10 000 kronor.

Kvar till aktieägarna är ett underskott på omkring en miljon kronor - som innebär att bolaget inte är värt någonting. Den negativa siffran har nära fördubblats bara på ett år, visar dokumenten.

Chris O'Neill har i tidigare intervjuer med Expressen kommenterat sin verksamhet och beskrivit hur affärer med stora företag kan vara som en oljetanker, som måste komma på rätt kurs.

– Jag arbetar på med det. Det tar längre tid än du tror att utveckla sådana betalningslösningar med stora företag. Du kan komma med en bra idé och ändå tre år senare sitta kvar i samma process, sa O'Neill till Expressen i somras.

I intervjun förklarade han också att han utför sitt arbete från ett kontor, som han delar med några andra företag.

Flyttades till svågerns gods

Wilton Payments var fram till i maj i år registrerat på en adress i norra London, där ytterligare 232 företag är registrerade enligt uppgifter från Companies House. Det är inte ovanligt att brittiska företag står registrerade hos sin revisor.

Den 10 maj i år registrerades O'Neills bolag på en adress vid svågern John D'Abos stora gods på landsbygden utanför Cambridge.

Expressen har sökt O'Neill via hovets presschef Margareta Thorgren.