Carl Philips ex om Sofia – och relationen med prinsen

Prinsens ex-flickvän Wiveka Thott berättar om sina tankar om prinsessan Sofia.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia gifte sig i juni år 2015 och kärleken står i dag minst lika stark som tidigare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Prins Carl Philip var Wiveka Thotts första stora kärlek. Här med maken Johan Lindström.
Foto: Privat

För fyra år sedan gifte sig prins Carl Philip med sin Sofia – efter en tuff start på romansen där paret fick utstå en hel del kritik.

Nu berättar prinsens ex-flickvän Wiveka Thott sina tankar om prinsessan Sofia.

– Det verkar vara två ganska matchande personligheter, säger ungdomskärleken.

Prins Carl Philip, 40, och prinsessan Sofia, 34, gifte sig i juni år 2015 och kärleken står i dag minst lika stark som tidigare. Senast i maj, inför sin födelsedag, lovordade prinsen sin fru.

– Sofia har ett enormt stort hjärta. Hon är lugn, klok och har båda fötterna på jorden. Det gör att jag känner mig lugn och trygg tillsammans med henne, säger prins Carl Philip till Kungliga magasinet.

Carl Philip: ”Sofia har ett enormt stort hjärta.”
Foto: Kungl. Hovstaterna. Foto Erika Gerdemark.kungahuse

Innan prins Carl Philip träffade sin fru hade han en tio år lång relation med ex-flickvännen Emma Pernald, 39, men innan dess fanns det en ännu en kvinna som betytt mycket för prinsen. 

Under sina år på internatskolan Lundsberg träffade prinsen Wiveka Thott, 38, och paret höll ihop i två år. Wiveka Thott ser ofta rubriker och artiklar om prins Carl Philip, som hon beskriver som sin första stora kärlek, och säger att det värmer henne att se att han är lycklig. 

– Nu har jag inte träffat Sofia men det man har lyckats följa och så så tycker jag att det verkar vara två ganska matchande personligheter, att de är väldigt självständiga och driver sina egna projekt, säger Wiveka Thott.

Första stora kärleken

Själv lever Wiveka Thott i dag tillsammans med sin man och två barn i Skåne. Ett liv som hon stortrivs med och menar att hon har hittat hem. Om sin gamla ungdomskärlek och prinsessan Sofia har hon bara hjärtliga saker att säga.

– Jag önskar dem all lycka till och jag hoppas att de är lyckliga, för det är jag, säger hon.

Wiveka Thott har tidigare berättat för Expressen att hon minns tiden med Sveriges prins med glädje. 

Carl Philip var Wiveka Thotts första stora kärlek.
Foto: CHRISTER HÖGLUND / CHRISTER HÖGLUND TT NYHETSBYRÅN

– Jag har bara fina minnen från min tid tillsammans med Carl Philip. Han var ju trots allt min första kärlek och den glömmer man inte i första taget, sa hon då till Expressen. 

Men allting var inte bara positivt med att dejta en prins.

– När jag tänker tillbaka på den perioden i mitt liv så var jag nog ganska besvärad av den typen av uppmärksamhet, kändes märkligt och onaturligt.

”Det sa klick”

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia blev presenterade för varandra på en innekrog redan år 2008, men det dröjde nästan ett år efter det innan de stötte på varandra igen på nattklubben Pepes Bodega och bytte nummer. Precis som drottning Silvia har beskrivit sitt första möte med kungen, ska det även ha varit för prinsparet: ”Det sa klick”.

Wiveka Thott träffade prinsen under sin tid på internatskolan Lundsberg.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

– Jag kanske inte har känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia, men sedan jag träffade Sofia känner jag verkligen hur den kan transformera en person, har prins Carl Philip tidigare sagt i en intervju med TV4.

– Carl Philip är definitivt den rätta för mig. Han är min bästa vän på många sätt. Kärleken bygger en person oerhört, sa prinsessan Sofia i samma intervju.

Fick möta mycket hat 

Prinsessan Sofia är i dag omtyckt såväl av kungafamiljen som av svenska folket. Men det har inte alltid varit så lätt. 

I början av romansen fick Sofia möta mycket hat på internet, något som hon tidigare i TV4 själv har beskrivit att ”knockade henne under en period”. Hon berättade att det var tufft att plötsligt bli en så offentlig person som hon blev när hon mötte prins Carl Philip. Lättnaden kom när de äntligen fick gifta sig, då hon själv säger att hon innan bröllopet ”stod lite med en fot i båda världarna”.

Enligt Sofia har det inte alltid varit lätt att acceptera det som följer med att vara ihop med en prins.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Tio månader efter prinsbröllopet i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm föddes parets första barn, sonen prins Alexander, nu 3 år gammal, och bara några månader senare var det ännu en ny prins på väg. I augusti 2017 föddes prins Gabriel, snart 2 år, och prinsparet lever tillsammans med sina söner ett lyckligt familjeliv i sin Villa Solbacken på Djurgården.