Carl Philip och Sofias äventyr på lyx-ön

FIJI. Laucala är en av de lyxigaste och dyraste öarna i världen.

Hit reste prins Carl Philip och prinsessan Sofia efter bröllopsfesten i Stockholm.

Nu njuter de av regnskogen, de höga bergen och kritvita stränderna.

I går begav sig paret ut för att dyka.

FIJI. ”Du är bäst”, sa prinsen till sin ­prinsessa i det direktsända bröllopstalet. 24 timmar senare smet de nygifta i väg på en ­hemlig resa. Destination: Den lyxiga, kändistäta – och dyra ön ­Laucala.

Här uppges varje natt kosta minst 45 000 kronor, men då ingår njutning både på land och under ­vatten – som här när paret är ute och dyker.


Den privata ön Laucala ligger en dryg timme med propellerplan från Fijis internationella flygplats och är som hämtad ur en resekatalog. Ön är till stor del täckt av tät regnskog och höga berg, stränderna är kritvita och kantas av vajande palmer. Det turkosa vattnet är så klart att man kan se färgglada fiskar flera meter under ytan.

PÅ DYKTUR. I går åkte prins Carl Philip och prinsessan Sofia ut med en ribbåt för att dyka i reven utanför ön Laucala, där de befinner sig på smekmånad.
Foto: Axel Öberg
PÅ KÄRLEKSSEMESTER. Expressen rapporterar från tropiska Fiji – där prinsessan Sofia och prins Carl Philip just nu njuter av sin smekmånad.
Foto: Axel Öberg
BERÖMDA REV. Havet utanför Laucala är välkänt bland dykare. Här finns chans att få se bland annat hammarhajar och olika sorters rockor.
Foto: Axel Öberg
På Laucala Island bor gästerna i egna villor – samtliga utrustade med härlig solterass och privat pool.
Resortens egen mini-ubåt tar gästerna under ytan.
NYGIFTA. Det har nu gått lite mer än en vecka sedan Sofia och Carl Philip sade ja till varandra i Slottskyrkan i Stockholm. Redan dagen efter bröllopet, förra söndagen, lämnade de Sverige och flög mot Fijiöarna.
Foto: Andreas Rentz

Håller låg profil

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har redan varit här i en vecka. De lämnade Stockholm förra söndagen och efter mellanlandningar i både Europa och Los Angeles kunde de i tisdags checka in i paradiset – på en av de mest hemlighetsfulla och lyxigaste öarna i hela världen.

Resan har kännetecknats av ett stort hemlighetsmakeri. Bara de allra närmaste visste att det var Fiji som väntade när Carl Philip och Sofia tidigt på söndagsmorgonen sa farväl till de sista bröllopsgästerna. Även kontakten med resorten har skötts mycket diskret.

– Personalen visste inte vilka som skulle komma förrän de checkade in, säger en källa till lokala tidningen Fiji Sun.

Andra berättar för Expressen att Carl Philip och Sofia hållit så låg profil att flera i personalen fortfarande inte förstått att de är kungligheter.

– Jag visste bara ett de var ett svenskt par på smekmånad, säger en person.

– De syns inte till så mycket eftersom de mest är i sin privata villa, säger en källa till Fiji Sun.


Åkte ut med ribbåt

NYGIFTA. Det har nu gått lite mer än en vecka sedan Sofia och Carl Philip sade ja till varandra i Slottskyrkan i Stockholm. Redan dagen efter bröllopet, förra söndagen, lämnade de Sverige och flög mot Fijiöarna.
Foto: Andreas Rentz

Men i går verkade paret ha fått nog av de långa, lata dagarna vid poolen och strandkanten för under eftermiddagen begav sig Sofia och Carl Philip ut för att dyka. Tillsammans med en lokal kapten och en dykare gick de ombord på en ribbåt med totalt 700 hästkrafter. Sällskapet lade sedan till en bra bit utanför land, vid ett av Fijis populära tillhåll för dykare. Carl Philip är en erfaren dykare. Under kungens tal på bröllopet berättade han om ett tillfälle då prinsens rådiga ingripande räddade en hel grupp dykare under ett dramatiskt nattdyk i en grotta. Prinsen är dessutom utbildad officer i Amfibiekåren och såg ut att uppskatta varenda sekund. Även Sofia som tillbringat mycket tid utomlands njöt av stunden och stod länge med armarna över relingen och spanade ut över havet.

Platsen är ett så kallat ”wall dive”, ett rev som växer nästan lodrätt längst en avsats i havet och brukar locka mer avancerade dykare. Carl Philip har tidigare fångats på bild med snorkel och mask men den här gången hade paret fått låna riktig dykutrustning med lufttuber och Carl Philip var klädd i en heltäckande våtdräkt som ska klara temperaturer på mer djupt vatten.

– De var båda ute för att dyka, bekräftar en källa senare för Expressen.


Hammarhajar och rockor

VICTORIA ÅKTE PÅ LYXKRYSSNING. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel smet i väg från sin bröllopsfest och flög i vännen Bertil Hults privatjet till Tahiti i Franska Polynesien. Där tillbringade de smekmånaden på en lyxjakt som kryssade runt bland paradisöarna i Stilla havet.

Enligt källan ska Sofia och Carl Philip verkligen ha uppskattat den speciella upplevelsen – och imponerat på sitt sällskap.

– De var avslappnade och njöt verkligen. De var båda mycket duktiga, säger källan.

Enligt den australienska dyk­sajten Original­diving erbjuder Laucala Island en av de bästa dykupplevelserna i världen. Här kan man bland annat få syn på hammarhaj, revhaj, olika sorters rockor och mängder av fiskar. Dykcentret på Laucala ska dessutom ha en utrustning som håller världsklass, skriver sajten. Instruktörerna står i princip alltid redo, någon förbokning behövs inte och dyken kostar ingenting extra.


Ägs av Red bull-vd

MADDE ÅKTE TILL SEYCHELLERNA. Chris O’Neill planerade hela smekmånaden och höll in i det sista resmålet Seychellerna hemligt för Madeleine. Brudparet åkte direkt efter sin bröllopsfest och tillbringade sedan sin första tid som man och hustru i en 500 kvadratmeter stor privatvilla på paradisön i Indiska Oceanen.
Foto: Ep - No Credit - Exclusif

Å andra sidan kostar vistelsen en hel del från början. Laucala Island har blivit en favoritdestination för de som söker obegränsad lyx, vill slippa allmänhetens nyfikna ögon – och aldrig behöver tänka på priset. Kalaset kostar nämligen från 45 000 kronor – per natt.

Ön tillhörde tidigare miljardärsfamiljen Forbes men såldes 2003 för drygt 80 miljoner kronor till Red bulls vd och huvudägare Dietrich Mateschitz. Den österrikiske miljardären önskade sig ett eget paradis och besöker ön en månad varje år.

– I stället för att låta personalen bli uttråkad när han inte är där, och för att låta andra njuta av det också, bestämde han sig för att dela med sig, har resortens chef Andrew Thompson sagt enligt The Telegraph.

När Mateschitz öppnade ön för lyxturister var målet att göra den till ett av världens tre bästa hotell. Resorten består av 25 privata villor med egen personal, swimmingpool, solterrass, egna stränder, flera lyxiga restauranger, golfbana och ett eget flygbolag som tar gästerna till och från ön. På ön finns också en farm som gör den näst intill självförsörjande.

”Paret har det bra”

Ön ska dessutom vara garanterat fri från kändisfotografer eller andra inkräktare. Det krävs tillstånd för att gå i land, resorten kontrollerar luftrummet och vakter patrullerar stränderna. Det har gjort Laucala till en populär tillflykt för kändisar på just bröllopsresa eller andra rika som inte vill bli upptäckta.

Hovet har valt att inte kommentera detaljerna kring Carl Philip och Sofias bröllopsresa, men informationschefen Margareta Thorgren uppgav för Expressen i fredags:

– Paret är lyckliga och har det bra.

Från resan har de hälsat hem till familjen.

– De har också lyckönskat prinsessan Madeleine och Chris O’Neill till prins Nicolas födelse, sa Margareta Thorgren.

Prinsparet i celebert sällskap

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är inte de första som firar livet som nygifta i Fiji.

■ Artisterna Jessica Simpson och Nick Lachey reste som nygifta 2002 till Turtle Island Resort.

■ Till Turtle Island Resort åkte även Britney Spears och Justin Timberlake på sin smekmånad 2005.

■ Bill och Melissa Gates valde den mycket exklusiva resorten The Wakaya för sin bröllopsresa 1994, precis som Tori Spelling och Dean McDermott gjorde 2006.

■ Andra världskändisar som tagit sin tillflykt till Fiji är Oprah Winfrey, Elle Mac­pherson, Tom Cruise och Katie Holmes, Nicole Kidman, Keith Richards och Penelope Cruz.

■ Öarna har också varit inspelningspatser för kända filmer, exempelvis ”Den blå lagunen” från 1980, med bland andra Brooke Shields i huvudrollen.


Åkte också till Söderhavet

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel åkte på smek­månad 2010 valde de också att resa till Söderhavet. De tillbringade en vecka på en lyxjakt och kryssade mellan olika öar innan resan fortsatte till USA.

Tre år senare åkte prinsessan Madeleine och Chris till Seychellerna och checkade in på ett hotell för 50 000 kronor natten.

När kungen och drottningen gifte sig 1976 gick bröllopsresan till Hawaii.