Alexander glänste i pappas barnkläder

Prins Alexander, 1, på turné i kyrkan under sin brors dop.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hela familjen tillsammans med faster prinsessan Madeleine.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Carl Philip bar samma kläder ¨år 1981. Här leker han tillsammans med sin storasyster kronprinsessan Victoria.
Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förutom den gråtande prins Gabriel föll uppmärksamheten under fredagens prinsdop även på hans bror. Detta inte bara för att han tog en löprunda mellan bänkraderna när ceremonin blev för långrandig, utan för att han bar samma kläder som prins Carl Philip hade på sig 1981. 

– Det känns kärleksfullt att ta fram det man själv har haft på sig, säger barnmodeexperten Johanna Engberg.

För dem som har varit med ett tag kanske prins Alexanders kläder kändes märkligt bekanta - och det av en anledning. Samma kläder bars nämligen av hans pappa prins Carl Philip 1981 när han var 2 år gammal, något som bloggaren The Royals and I var först med att upptäcka.

– Det är ett härligt statement att man inte tar det senaste inom modet bara för att, det känns på något sätt kärleksfullt att ta fram det man själv har haft på sig. När man får barn kommer det alltid fram någon mormor eller liknande med en låda gamla kläder, och att ta fram den känns väldigt fint och genomtänkt, säger barnmodeexperten Johanna Engberg. 


LÄS MER: Idylliskt vinterdop när prins Gabriel döptes


Engberg menar att kungafamiljen har en tanke bakom valet. 

– Ingen i kungafamiljen vill att barnen ska ses som modeikoner, de vill bara att barn ska få vara barn oavsett vad de har på sig. Det visar man här, samtidigt som man tänker miljömässigt och långsiktigt. 


https://www.instagram.com/p/BcKKZ0sFbCh/?taken-by=princess_estelle_attire

Prinsessan Estelle drog även hon ner några skratt i kyrkan när hon hällde upp dopvattnet i dopfunten, och såg ut att trivas med situationen. För dagen matchade hon mamma Victoria i röda kläder, något som Johanna Engberg menar var en fullträff även det. 

– De matchade väldigt vackert, både med varandra och i kyrkan. Rött är höstens stora färgtrend och passar särskilt bra nu när det blir jul.  Att matcha mor och dotter, "Mini me", är väldigt trendigt just nu, säger hon. 

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria i matchande rött.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Märket som Estelle bar var Tartine et Chocolat, enligt bloggaren The Royals and I. Märket är en favorit hos prinsessan (eller hennes föräldrar), som hon burit flera gånger förut.

https://twitter.com/TheRoyalsAndI/status/936564148992925696

Prins Oscar var klädd i skjorta och kavaj från Mimirose.

Prins Oscar var klädd i skjorta och kavaj från Mimirose.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN