Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Albert - kvinnotjusaren som vägrade gifta sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Charlene av Monaco är hans hustru och Grace Kelly är hans mamma.
Båda är stilsäkra modeikoner som gjort hundratals klänningar, väskor och halsband populära.
Furst Albert själv lär knappast bli ihågkommen för sina kläder i första hand - däremot är fyrbarnspappan kungavärldens kanske mest kända playboy.

Albert föll på knä och knäppte sin händer i en bön.

Ögonen var slutna och ansiktet riktat mot marken - ingen kunde läsa hans innersta tankar.

Kanske bad han om en ljus framtid fri från skandaler och prekära situationer?

Kanske tackade han Gud för att han nu äntligen fick uppleva sin bröllopsdag, och för att hustrun Charlène som knäböjde vid hans sida, valde att svara ja på hans frieri?

Albert och Charlène
Foto: Agence / Bestimage

Läs mer om Charlène här

Kanske var han bara glad över att han klarat sig så här långt.

Det enda vi säkert vet är att bröllopsdagen den 2 juli 2011 skulle bli början på något nytt - och förhoppningsvis slutet på ett liv skakat av syndiga kärleksskandaler.

För likt föräldrarna, syskonen och andra medlemmar i det monegaskiska kungahuset - har även furst Albert II:s liv präglats av mer eller mindre tveksamma händelser utanför det ståtliga palatset i Monaco.

★★★

Albert är visserligen både akademiker, olympier och okristligt rik, mäktig och berömd.

Via ett celebert kontaktnät och höga positioner i olika organisationer är han också respekterad långt utanför sitt lands gränser.

Trots det har status­skölden inte mäktat med att skydda honom från verken stentunga skandaler eller krigiska rubriker i massmedierna.

Självklart har festerna genom åren varit både blöta och många - men det är framför allt som oförbätterlig playboy som den karaktäristiska 56-åringen blivit känd.

Den världsvana monarken hade under många år ett nästintill bisarrt kärleksliv.

Han dejtade kvinnor på löpande band och uppgavs bland annat ha haft en rad affärer med kända supermodeller och artister som Claudia Schiffer, Brooke Shields och Kylie Minogue.

På semester i böljan.

Under en period skvallrades det till och med om att han hade en romans med porrstjärnan och nakenmodellen Teri Weigel.

Men ibland är det inte lätt att heta Albert och vara furste av Monaco.

För trots alla dessa kvinnor florerade ändå ett globalt rykte om att han skulle vara homosexuell.

Det hela grundade sig i hans ovilja att gifta sig och slå sig till ro.

- I längden blir det väldigt irriterande att höra folk säga att jag är homosexuell, sa fursten själv i en intervju med franska tidningen Madame Figaro 1994.

Då var Albert 36 år.

Tänk om monegaskerna hade vetat att det skulle dröja nästan ytterligare två decennium innan det efterlängtade bröllopet.

Och tänk om det orliga folket hade vetat vilken frustrerande tid som väntade därefter.

Men mer om det senare.

För det är knappast ryktena om hans sexuella läggning eller flörtandet med alla kända supermodeller som fått konsekvenser för hans nuvarande liv.

Nej, mest uppmärksamhet för sina kärleksaffärer fick Albert i mitten av 2000-talet, efter att han via DNA-prov tvingats erkänna att han var far till två utomäktenskapliga barn.

★★★

Precis som sina systrar Caroline och Stéphanie riktade Albert den större delen av sina giftiga kärlekspilar mot mål utanför den kungliga sfären.

Så var fallet när 22-åriga dottern Jazmin Grace Grimaldi blev till 1991.

Dottern Jazmine Grace, född 1991.
Foto: Celebrity Monitor, Pacificcoastn

Den då 30-åriga amerikanskan Tamara Rotolo, som var gift och jobbade som servitris, var i Monaco för att turista när Albert inledde en kort relation med henne.

Kort senare visade hon sig vara gravid. Och under flera år kämpade Tamara för att få Albert att erkänna faderskapet.

Men det dröjde ända fram till 2006 innan DNA-provet tvingade honom att ge upp den skandalösa processen.

I dag lär Albert och hans dotter visserligen ha en relativt god relation.

Jazmin studerar i New York och visar sig då och då på offentliga tillställningar både med och utan sin pappa som sällskap.

Däremot har det varit si och så med papparollen, när det kommer till Alberts andra utomäktenskapliga barn - ­Alexandre Coste.

★★★

Tioåringen är ett resultat av Alberts sju år långa affär med flygvärdinnan Nicole Coste.

Nicole Coste

Deras hemliga relation tog sin början under en flygning mellan Nice och Paris 1997. Den då 26-åriga flygvärdinnan från Togo serverade champagne i första klass när hon fick ögonkontakt med den förmögna prinsen.

- Han frågade efter mitt mobilnummer. Jag skrev inte ner det på någon servett utan på ett fint papper som tillhörde första klass, har Nicole Coste berättat i en intervju med Mail on Sunday.

Paret började umgås flitigt, bland annat i Alberts palats.

Men till slut tog relationen slut. Då upptäckte Nicole ­plötsligt att hon var gravid.

Inte heller i det här fallet ville Albert erkänna fader­skapet.I dag är dock Alexandre officiellt furst Alberts son. Men i våras gick sonens mamma ut offentligt och klagade på både Albert och Charlène.

- Sanningen är att Albert inte har träffat Alexandre sedan ett kort besök i september förra året. Det har blivit omöjligt sedan han gifte sig med flickan, förklarade Nicole Coste för Mail on Sunday.

Ett påstående hon kort senare något överraskande helt verkade ha glömt bort, då hon i stället hyllade Albert för hans generositet. Trots att Albert i dag verkar bry sig om sina utomäktenskapliga barn, har de ingen chans att få överta kronan. Men de båda halvsyskonen har ändå rätt till ett ekonomiskt miljard­arv vilket inte heller är fy skam.


LÄS också om Grace Kelly

★★★

Här kunde dock konsekvenserna av hans besynnerliga kärleksliv ha tagit slut. Men genom åren har även andra kvinnor anklagat Albert för att bära på hans barn.

Ett sådant rykte sägs ha legat bakom de uppgifter som spred sig som en löpeld i Monaco i samband med vigseln mellan fursten och hans då trolovade Charlène Wittstock.

I sista stund skulle hon ha åkt till flygplatsen för att flyga hem till Syd­afrika, men till slut stoppats av hovets livvakter. Både hovet och Charlène har senare förnekat upp­gifterna.

Bröllopet
Foto: Andreas Rentz

Sant eller inte. Bröllopet i juli 2011 blev en saga med celebra gäster från hela världen. Hela Monaco fick ta del av festligheterna som pågick i dagarna två.

Och monegaskerna hade väntat länge på den stora dagen. Alberts playboyliv som arvtagare var väl en sak. Men när hans far, furst Rainier, gick bort 2005 och Albert blev ny regent - förväntade sig folket bröllop och en tron­arvinge.

Nu hann den ständiga ungkarlen fylla hela 53 år innan han till slut gifte sig, och det oroliga folket hade hunnit bli desperata. Kanske lugnade Charlène dem för en kort stund när hon i samband med festligheterna berättade om sin barnlängtan för franska tidningen JDD.

- Jag älskar barn. Vi planerar en familj. Vi hoppas få ett barn snart, sade hon.

Men det oroliga folket skulle få anledning att oroa sig under många år framöver, då inget tydde på att paret ens jobbade på att skaffa barn. I stället gick Albert under 2013 ut och förklarade att han inte hade tid, utan helt enkelt hade för mycket annat att göra.

- Vi får ta en sak i taget, berättade han i en schweizisk tv-intervju.

Det pratades om äktenskapskris och både Grace Kelly-kopian tillika furstinna Charlène och furst Alberts status rasade i Monaco.

I stället riktades strålkastarljuset mot Caroline, som stod näst i tur att ta över tronen efter Albert om ingen tronarvinge föddes. Då plötsligt kom glädjebeskedet - Charlène var gravid, och dessutom med tvillingar.

Familjen med tvillingarna som föddes 10 december 2014.

I dag ser livet helt annorlunda ut för den hopplösa kvinnotjusaren. Han har gift sig - och säkrat tronföljden med tvillingarna Jacques och Gabriella. Och i ärlig­hetens namn var det ett bra tag sedan vi hörde om några nya kvinnoaffärer.

Så kanske besannades ändå den försiktiga lilla bönen under bröllopet 2011. Eller var den kanske ändå helt meningslös?

Vi får inte glömma bort att Albert II trots allt är kung över fursten­dömet som Gud glömde.

Furstendömet Monaco

Är stadsstat och skatteparadis med konstitutionell monarki belägen i södra Frankrike. Trots att det bara bor 32 409 personer i Monaco är det världens mest tätbefolkade land då ytan bara är på 2 kvadratkilometer. I dag styr furst Albert II över det jättelika palatset i det pyttelilla landet. Han tillhör familjen Grimaldi, som har regerat över Monaco sedan 1297.

Det här är Albert

Ålder: 56 år.

Bor: Monaco.

Familj: Hustrun Charlene och nyfödda tvillingarna Gabriella och Jacques. Har sedan tidigare två utomäktenskapliga barn i Alexandre Coste, 11, och Jazmin Grace -Grimaldi, 22.

Kuriosa: Blev furste av Monaco sedan hans far furst Rainier III gick bort den 6 april 2005. Gifte sig med Charlene Wittstock i juli 2011. Har också deltagit i fem olympiska spel med Monacos landslag i bob.