Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Advokaten: Prins Andrew kan tvingas in i rättssalen

Foto: JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK / JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DAVID MARIUZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Prins Andrew hävdar envetet att han inte har tagit del av den stämningsansökan för våldtäkt som kräver att han infinner sig i domstol i New York. 

En brittisk domstol skulle kunna blanda sig i och tvinga prinsen till USA, där utfrågningen ska hållas. Det menar den amerikanska advokaten Lisa Bloom.

– Det finns juridiskt samarbetsavtal länderna emellan, säger Lisa Bloom till BBC Radio 4.   

I ett försök att slippa hantera våldtäktsanklagelserna som står riktade mot honom har prins Andrew hållit sig undan och outtröttligt hävdat att han inte tagit del av den stämningsansökan som lämnats in mot honom. 

Enligt amerikansk lag måste man personligen delges en stämning i civila rättsfall. I måndags tog stämningsansökan upp i rätten i New York men varken prinsen eller hans advokater var på plats. 

”Ingen står över lagen”

Nu kan brittisk domstol bli tvungen att gripa in och se till så att prinsen infinner sig för att svara på rättens frågor. Till BBC Radio 4 säger den amerikanska advokaten Lisa Bloom att det inte är någon omöjlighet, då de båda länderna har juridiska samarbetsavtal. 

– Ingen står över lagen, säger hon och fortsätter

– Vi har ett system och en process, speciellt när det kommer till fall som rör sexuella övergrepp. [Virginia Guiffre red.anm] har rätt till sin dag i domstol och han har rätt att presentera sitt försvar.  

Hon har inget för över för påståendet att prins Andrew inte har blivit korrekt underrättad om stämningsansökan mot honom och inte heller hans fortsatta förnekande till brott.

– Alla som blir stämda säger att de är rättsvidigt och att de inte gjorde det, men det räcker inte.

– Det är dagligen många fall där brittiska medborgare krävs att svara på frågor under ed i domstolsförhandlingar i USA och vice versa, våra länder har ett vänskapligt avtal gällande de här frågorna.  

Representerar Epsteins offer

Lisa Bloom representerar fem av de kvinnliga offer som utnyttjats av Epstein och vänner till honom. 

Den brittiske prinsen står anklagad för våldtäkt av den då 17-åriga Virginia Guiffre, då Roberts. Prins Andrew hävdar i sin tur att han aldrig träffat kvinnan, trots att bilder visar motsatsen.

Sedan en besvärande intervju med BBC 2019 har prinsen tvingats bort från sin kungliga tjänst, men hans målsättning är att ta tillbaka sin roll inom det brittiska kungahuset.