Kungens glädjebesked – efter pengasmällen

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på nationaldagen.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Kungens rutiner på nationaldagen ändrades på grund av coronapandemin.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Men den 1 juli ska fler av de kungliga slotten öppna igen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Kungaparet tillsammans i april.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu meddelar hovet att kungen har beslutat att flera av de kungliga slotten ska öppna igen den 1 juli. 

– Vi önskar alla varmt välkomna till slott, parker och kaféer samtidigt som vi fortsätter att följa utvecklingen nogsamt, säger ståthållare Staffan Larsson i ett pressmeddelande.

I ljuset av att flera av de statliga museerna öppnar igen, så har kung Carl Gustaf tagit beslutet att öppna flera av de kungliga besöksmålen för besökare.

Den 1 juli öppnar kungliga slottet, Drottningholms slott, Kina slott och Gripsholms slott. 

 – Att hålla slotten öppna och tillgängliga är en viktig del av kungliga hovstaternas uppdrag. Nu ser vi fram emot att i trygga former återigen få ta emot besökare i de kungliga slotten. Samtidigt är det trevligt att se hur många som under våren passat på att upptäcka våra kungliga parker och det hoppas vi att många fler vill göra under sommaren. Vi önskar alla varmt välkomna till slott, parker och kaféer samtidigt som vi fortsätter att följa utvecklingen nogsamt, säger ståthållare Staffan Larsson i ett pressmeddelande.

Ekonomiskt bakslag

Sedan den 21 mars i år har kungliga slottet hållits stängt på grund av coronaepidemin. 

Vanligtvis har det kungliga slottet i Stockholm 900 000 besökare årligen. Förra året genererade slottsbesöken 125 miljoner, främst från intäkterna från entréavgifter, visningar och försäljning. 

Våren har inneburit ett stort ekonomiskt tapp – och hovet tror att de också kan påvekas framöver av det minskade turisttrycket.

– Bara för att vi får en rekommendation att vi kan öppna slotten så innebär ju inte det att intäkterna kommer rullande, har Margareta Thorgren, hovets informationschef, tidigare sagt till DN.

”En väldigt annorlunda tid för alla kungahus”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.