Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Linderborg gör dokumentärserie om kung Carl Gustaf för Warner Bros. Discovery

Åsa Linderborg.
Foto: Warner ITVP / Warner Bros. Discovery
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Nytt ljus på monarkin som statsskick. 

Det är vad som utlovas när Åsa Linderborg och Warner Bros. Discovery gör en dokumentärserie om kung Carl Gustaf. 

– Det finns så mycket om kungen som vi aldrig pratar om. Det här är min historia, säger Åsa Linderborg.

Warner Bros. Discovery bekräftar nu att man beställt dokumentärserien ”Kungen med två ansikten” om kung Carl Gustaf, planerad att börja sändas i februari nästa år. 

Bakom de fem avsnitten står Åsa Linderborg, doktor i historia, journalist och författare samt Aftonbladets tidigare kulturchef.  

– Jag har alltid undrat över varför så få svenska journalister bryr sig om kungahuset. Antingen beror det på att kungen inte låter sig granskas. Eller också tror man att kungen saknar makt, men då vet man inte vad makt är, säger Åsa Linderborg i en kommentar och fortsätter: 

– Jag har försökt göra en dokumentär som har en mänsklig blick på kungen, men en principiell blick på monarkin. 

Så blir ”Kungen med två ansikten” på Discovery Plus

I ett pressmeddelande beskriver Warner Bros. Discovery ”Kungen med två ansikten” som en berättelse om ”Sveriges monarki, kungafamiljens roll i samhället och vad som händer när människan bakom monarken gör sig påmind”. 

Mer: ”Genom intervjuer och arkivfynd undersöker Åsa Linderborg den svenska monarkin. Vi får ta del av nya, unika insikter och en fördjupad och mer mångfacetterad bild av kungen och monarkin i Sverige.”

Då har ”Kungen med två ansikten” premiär

– I ”Kungen med två ansikten” ställs bland annat den centrala frågan: Går det att vara både monark och människa i vår tid? Åsa Linderborg drivs av ett nyfiket undersökande och journalistiskt granskande, men med ständig blick för det mänskliga, säger Ulrika Bokstad, exekutiv producent på Warner Bros. Discovery och fortsätter: 

– Dokumentärserien ger både igenkänning, aha-upplevelser och kastar samtidigt nytt ljus på monarkin som statsskick. 

”Kungen med två ansikten” produceras av Warner ITVP. Premiär är det 1 februari 2023 på Kanal 5 och Discovery Plus. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.