Kungahusets ändring inför nationaldagen

Kungen om Victorias framtid: ”Hon tar det på stort allvar”
Så här brukade firandet på Skansen se ut före coronapandemin.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Kung Carl Gustaf håller tal från Logården vid slottet i stället för som här 2015, på Skansen.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Kronprinsessan Victoria tar över uppdraget på Skansen.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Kungen, prinsessan Estelle, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Oscar och prins Daniel på nationaldagen 2018.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Kung Carl Gustaf brukar dela ut de svenska fanorna på Skansen på Sveriges nationaldag.

Nu väljer kungahuset att förändra traditionen, som förra året helt ställdes in: Kronprinsessan Victoria tar i stället över uppdraget.

– Det här är i högsta grad ett undantag, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Precis som förra året fotsätter coronapandemin att påverka planeringen även för kungafamiljen.

Inför nationaldagen nästkommande söndag meddelar nu Hovet ytterligare en förändring, då kungen precis som i fjol inte kommer vara på plats på Skansen på nationaldagen.

Kungens beslut för nationaldagen

 I stället blir det den kommande arvtagaren, kronprinsessan Victoria som tillsammans med prins Daniel sköter traditionstyngda fanutdelningen där olika organisationer och föreningar tilldelas svenska fanor.

– Sverige har ju ett starkt föreningsliv och utifrån det så ville kungen att fanutdelningen skulle kunna verkställas ändå, säger Margareta Thorgren.

Besluten kring nationaldagsfirandet togs för en tid sedan när restriktionerna såg annorlunda ut och ändras inte trots nya regler eller för att kungen och drottningen nu även fått sin andra dos vaccin.

– I år är vi fortsatt i en pandemi och vi fattade rätt så tidigt i år beslut om hur nationaldagen skulle firas, säger Thorgren. 

Så vi kan inte förvänta oss att kronprinsessan tar över fler och fler av kungen uppdrag?

– Nej, det är någonting som kungen gör. Förra året skedde det inte alls, i år är det kronprinsessan som gör det, och nästa år är det någonting som kungen återigen gör om vi förhoppningsvis är ur pandemin. 

Håller tal vid slottet

Precis som förra året ska kungen i stället hålla tal från Logården vid det kungliga slottet där både han och drottning Silvia kommer befinna sig. Likt förra året kommer talet också att fokusera på pandemin.

När nationaldagsfirandet avslutas vid 21.30 kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel samtliga närvara på slottstrappan tillsammans med talmannen och statsministern.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har testat positivt för covid-19

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.