Kulturprofilen får inte gå på årets Nobelfest

I april 1997 skrev Expressen om samme man som nu pekas ut.
Foto: Faksimil Expressen
Flera praktikanter och tillfälligt anställda pekade ut mannen 1997.
Foto: Faksimil Expressen
Mannens hustru uttalade sig om anklagelserna.
Foto: Faksimil Expressen
Nobelfesten i Stockholm 2015.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA

Kulturprofilen som anklagas för sexuella övergrepp stängs ute från Nobelfesten. Dessutom anlitar Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius en advokatbyrå för att utreda ledamöternas relation till profilen, rapporterar Dagens Nyheter.

Samtidigt planerar Svenska Akademien ett möte om profilen under torsdagen, enligt Svenska Dagbladet.

Mannen anklagas för sextrakasserier och övergrepp av 18 kvinnor och har långt tidigare utpekats för liknande handlingar.

Redan 1997 skrev Expressen om mannen efter att en kvinna skickat ett nödrop till bland annat Svenska Akademien om den sexterror hon och andra kvinnor utsatts för.

18 kvinnor vittnar i Dagens Nyheter om sexuella trakasserier och övergrepp som kulturprofilen utsatt dem för. Bland andra författarna Lena ten Hoopen (före detta Sundström) och Gabriella Håkansson.

– Han sa inte många ord innan han ganska hårt tryckte upp handen mellan mina ben och gjorde...en pussy grab, och liksom grävde. Och det fanns ingenting som motiverade händelsen, den hade inte föregåtts av någon flört eller beröring på armen. Det var bara en hand rakt upp i underlivet, säger Gabriella Håkansson till DN om händelsen som utspelades på en födelsedagsfest i Stockholm 2007.

Väletablerad i kultureliten med mäktiga vänner

De andra kvinnorna berättar om liknande övergrepp och trakasserier. En kvinna hävdar att hon blev våldtagen av mannen, men hon förmådde sig inte anmäla.

Mannen var en maktfaktor i kultureliten med nära band till Svenska Akademien. Några av övergreppen ska ha skett i lägenheter som tillhör Akademien. Enligt kvinnorna som nu trätt fram har mannens beteende varit känt bland många i kulturvärlden sedan 1980-talet.

– Alla har vetat, men de blundar, säger en kvinna.

Expressen avslöjade i en serie artiklar publicerade i april 1997 att samma kulturprofil som nu utpekas då anklagades av flera unga praktikanter och tillfälligt anställda för bland annat sexuella trakasserier.

Skickade varningsbrev till Svenska Akademien

En av kvinnorna varnade för mannen i ett desperat brev som hon skickade till flera myndigheter och kulturinstitutioner som stött mannens verksamhet. Han har bland annat fungerat som konstnärlig ledare och arrangerat olika kulturevenemang i Stockholm.

Brevet där kvinnan skrev att hon utsatts för sexuella trakasserier och andra övergrepp av kulturprofilen skickades bland annat till Svenska Akademien. När Expressen vid den tidpunkten talade med Akademiens dåvarande sekreterare Sture Allén om anklagelserna svarade han:

– Jag kan bekräfta att jag har fått ett brev från en kvinna och att jag har svarat på det brevet. I övrigt har jag inga kommentarer.

"Han är en livsstilsförebild"

I en DN-intervju 2016 framhöll Sture Alléns efterträdare i Svenska Akademien, Horace Engdahl, den nu anklagade kulturprofilen som "en livsstilsförebild".

– Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om xxx (namnet på profilens kulturscen, red.s anm.) till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!

Nu säger Svenska Akademiens nuvarande ständiga sekreterare Sara Danius att hon, efter den 18 kvinnornas anklagelser, vill avbryta samarbetet med kulturprofilen och dra in allt ekonomiskt stöd till hans verksamhet. Hon bekräftar även att mannen haft tillgång till Akademiens lägenheter.

– Akademien kommer att ta upp saken på torsdagens sammankomst och fatta ett gemensamt beslut, men själv har jag svårt att se att vi skulle kunna bete oss på något annat sätt, säger Danius till DN.

Fått mycket pengar i kulturstöd av Stockholms stad

De flesta av kvinnorna kom i kontakt med kulturprofilen genom Arbetsförmedlingen.  Många av dem var yngre kvinnor som blev praktikanter och eller jobbade på lönebidrag för mannen. De drömde om en karriär i kultursektorn.

Under åren har kulturprofilen fått stora summor i kulturstöd från Stockholms stad till sin verksamhet. I år fick han 190 000 kronor i bidrag genom sitt handelsbolag, och 2015  kunde han kvittera ut 390 000 kronor efter ansökan.

Stängs ute från Nobelfesten

På onsdagen meddelade Nobelstiftelsen att den anklagade kulturprofilen stängs ute från Nobelfesten. Till Dagens Nyheter beskriver stiftelsens vd Lars Heikensten uppgifterna om profilen som "helt förfärligt". Han säger att stiftelsen tagit kontakt med Svenska Akademien och att man är överens om att profilen inte ska delta.

”Alla förstår säkert att den här personen inte deltar i valet av litteraturpristagare, men när en institution som utser Nobelpristagare hamnar i en situation av det slaget riskerar det helt naturligt att påverka Nobelpriset negativt", skriver Lars Heikensten i ett mejl till DN.

Enligt Svenska Dagbladet planerar Svenska Akademien under torsdagen ett möte om den anklagade mannen.

Anders Olsson, ledamot i Svenska Akademien sedan 2008, befinner sig själv utomlands men är positiv till att ledamöterna tar ställning kring personen.

– Det är viktigt att Svenska Akademien samlar sig och tar gemensam ställning, det är nödvändigt, säger han till Expressen.

Svenska Akademien har stöttat mannens verksamhet

Han berättar att Svenska Akademien tidigare stöttat profilens verksamhet, bland annat ekonomiskt, och att han själv upplever anklagelserna som "omskakande".

– Han har haft en fantastisk verksamhet som Svenska Akademien har stöttat ekonomiskt och på olika sätt. Jag har uppfattat honom som ganska oproblematisk och kände inte till att det var så allvarligt med de här kränkningarna. Det är hemska detaljer som kommit fram. Det har gått mycket rykten, det vet jag, men för mig är det ganska chockartat, säger Anders Olsson.

På onsdagskvällen gick Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ut i DN med att hon anlitat en advokatbyrå för att utreda ledamöternas relation till profilen och huruvida han haft inflytande över deras arbete.

Har känt till "mildare" sexuella trakasserier

För tidningen erkänner hon också att hon känt till att "mildare" sexuella trakasserier förekommit.

– Ja, jag har hört talas om det. Ja, tafsningar och skamliga förslag. Men inte den typen av grova övergrepp som nu framkommit, handlingar som är rent kriminella, säger Sara Danius till DN.

När Expressen kontaktar Lars Heikensten så vill han inte kommentera händelsen, utan hänvisar till de svar han gett i DN.

Expressen har sökt kulturprofilen. Till DN säger han i ett sms att han är oskyldig till anklagelserna.

En nära kollega till profilen hävdar för Expressen att anklagelserna var okända för hen.

– Jag känner inte till några sådana anklagelser, men om det är så vore det ju förfärligt, säger kollegan.

Expressen har även sökt Horace Engdahl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.