Kulturministern om #visjungerut: "Nu är det nog"

– Jag känner sorg och frustration, säger Alice Bah Kuhnke till Expressen efter uppropet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under dagen har Bah Kuhnke bland annat talat med Kungliga Operans ordförande Kristina Rennerstedt.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Reaktionerna på det stora upprop som 653 kvinnliga sångare i scenkonst har inte låtit vänta på sig. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger till Expressen att hon kommer att kräva förändringar.

– Det enda ljuset i detta massiva mörker är att vi nu talar om det, säger hon.

Tillsammans under hashtagen #visjungerut säger nu även kvinnliga sångare i kultursfären ifrån om sexuella trakasserier och övergrepp. 653 kvinnor skriver under uppropet i Dagens Nyheter, och reaktionerna från både makthavare i branschen och politiker har strömmat in under måndagen. 

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke berättar för Expressen att hon känner sorg över omfattningen - men även hopp om förändring.


LÄS MER: 653 kvinnliga sångare i jätteprotest mot övergrepp


– Jag känner sorg och frustration, men samtidigt när jag en förhoppning om att det nu inte längre finns någon återvändo. Nu är det nog, säger hon till Expressen TV.

För några dagar sedan tillkallade hon Sveriges teaterchefer efter att skådespelare berättat om övergreppen i teaterbranschen under #tystnadtagning, och hon lovar att sätta in lika stor krafttag för att stötta kvinnor inom scenkonsten.

https://www.instagram.com/p/Bbck34TDhoF/

Alice Bah Kuhnke ska hålla möten med chefer inom scenkonsten

Under dagen har hon bland annat talat med Kungliga Operans ordförande Kristina Rennerstedt, och kulturministern planerar in flera samtal.

– Det är helt oacceptabelt att det förekommer sexuella trakasserier på statliga institutioner, och det kommer teatercheferna att få veta. Jag vill förvissa mig om att de inser allvaret i det hela, att vi måste arbeta med att ta bort detta från arbetsplatserna, säger hon.

– Ett stort arbete kommer att krävas och ingen av cheferna tror att det kommer bli lätt – men alla har varit övertygande i hur de visar att de förstår allvaret, de är också omskakade. 


LÄS MER: Gunilla Brodrej: Lyssna på de här rösterna och tro dem


Alice Bah Kuhnke säger att det är viktigt att ett långsiktigt arbete nu sjösätts för alla som arbetar inom scenkonsten. 

– Detta är arbetsplatser som bygger mycket på frilansare och att många jobbar på kortare kontrakt. Vi måste lyckas skapa en trygghet för alla, inte bara för de fast anställda. Man ska bygga tillit från dag ett och våga prata om obekväma frågor. 

Har du fortsatt förtroende för styrelserna på de stora operascenerna? 

– Jag har förtroende för styrelserna som vi har utsett, men självklart är samtalen jag har med cheferna allvarliga, säger hon och fortsätter:

– Under de dagar som gått har jag spenderat mycket tid i samtal med kvinnor som har utsatts för övergrepp och trakasserier i det tysta, och det enda ljuset i detta massiva mörker är att vi nu talar om det. Alla talar om det, och alla vet. Jag kommer inte bara sätta fokus på de här frågorna - jag kräver förändringar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.