Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronprinsessans ord: ”Jag står bakom dig”

Kronprinsessan Victoria inleder Pridefestivalen på lördagen.
Foto: Stockholm Pride
Programledarna Robert Fux och Petrina Solange.
Foto: Stockholm Pride
Vanligtvis brukar runt en halv miljon delta i festligheterna, men i år flyttar Prideparaden ut på nätet på grund av coronapandemin.
Foto: Olav Holten / Stockholm Pride

Kronprinsessan Victoria inleder Pridefestivalen på lördagen.

Hon riktade sig direkt till alla som inte vågar vara öppna med sin sexuella läggning.

– Jag står bakom dig, sa hon i sitt invigningstal.

Vanligtvis brukar runt en halv miljon delta i festligheterna, men i år sker Prideparaden digitalt på grund av coronapandemin. 

I sitt invigningstal sa kronprinsessan Victoria att Norden ligger relativt långt fram vad gäller arbetet för HBTQ-personers rättigheter, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. 

Pride är ”inte vilken sommarfestival som helst”, sa hon.

– Det är en påminnelse om de framsteg som gjorts, men också om allt som finns kvar att göra. Det ansvaret vilar på oss alla. På dig, och på mig. Vi får inte bli tysta. Vi måste tala för de som inte vågar, får eller kan, sa kronprinsessan och fortsatte:

– I många länder är samkönade relationer rentav brottsliga. Unga tvingas gömma och förneka sin kärlek, sin identitet. HBTQI-personer förföljs, trakasseras och till och med fängslas. För mig är det totalt ofattbart.

”Jag står bakom dig”

Hon riktade sig direkt till de personer som inte vågar vara öppna med vilka de är.

”Det finns familjer och sammanhang där synen på HBTQI-personer fortfarande präglas av fördomar och okunskap.”, sa kronprinsessan.

– Om du är en av dem som inte kan eller vågar vara öppen om vem du är, så vill jag bara att du ska veta en sak: Du har rätt att vara precis den du är, och vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig.

Programledaren Robert Fux blev berörd av Victorias tal.

– Wow, tack! Mascaran började nästan rinna, sa han efteråt.

Tegnell: ”En stor ära”

Det är första gången någonsin som någon ur kungafamiljen deltar i festivalen, men det är inte första gången som kronprinsessan visar sitt stöd för HBTQ-rörelsen. 2013 delade hon till exempel ut priset för ”Årets homo” på QX-galan.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell kom med en hälsning.

– Det är en stor ära för mig, från Folkhälsomyndighetens sida, att önska er lycka till. Det är verkligen roligt att höra att ni trots allt genomför den här viktiga manifestationen som nu pågått i många år. Och vi ser verkligen fram emot att ni gör det på ett coronasäkert sett, sa han i sändningen.

Mellan den 31 juli och den 2 augusti kan alla delta digitalt i firandet på Stockholm Prides hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.