Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan Victoria är Sveriges tronarvinge. Hon föddes den 14 juli 1977 på Karolinska sjukhuset i Solna, som första barn till drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf. Hon är äldre syster till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.


Kronprinsessan Victoria döptes den 27 september 1977 i källvatten från Öland. Platsen var Storkyrkan i Stockholm. Hon var klädd i en klänning av spets, som tidigare burits av Gustaf VI Adolfs barn Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan samt av kung Carl XVI Gustaf och hans systrar Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina.
Victorias officiella titel är Hennes Kungliga Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland. Hennes namnsdag - den 12 mars - och födelsedagen - den 14 juli - är officiella flaggdagar i Sverige. Födelsedagen firas varje år på den så kallade Victoriadagen.


Kronprinsessan Victorias svenska ordnar och dekorationer är:
■ Ledamot och kommendör av Kungl. Maj:ts orden (Serafimerorden), räknas från födseln.
■ Konung Carl XVI Gustafs miniatyrporträtt (14 juli 1995).
■ Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken (30 april 1996).
■ Försvarshögskolans minnesmedalj (9 januari 2008).
■ Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken II (15 september 2013).
Kronprinsessan Victoria har dessutom 20 utländska ordnar och dekorationer.


TIDIGA FRAMTRÄDANDEN
Kronprinsessan Victorias första officiella framträdande ägde rum den sjätte juni 1988 vid Skaras 1000-årsjubileum då hon var prisutdelare i en teckningstävling. Den 27 juni 1992 konfirmerades Victoria i Räpplinge kyrka på Öland. Hennes myndighetsutövning gavs den 14 juli 1996 i Rikssalen på Stockholm slott och direktsändes i tv.


UTBILDNING
Kronprinsessan Victoria har bland annat studerat vid Université Catholique de l´Ouest i Frankrike samt vid Yale university i USA. Hon har läst statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm samt gått diplomatprogrammet vid utrikesdepartementet. 2009 avlade hon - vid Uppsala universitet - filosofie kandidatexamen med freds- och konfliktkunskap som huvudämne och där även utrikesdepartementets ettåriga aspirantutbildning samt 60 poäng statsvetenskap från Stockholms universitet och en grundkurs i teckning ingår.


LÄS MER: Kvinnan bakom kronprinsessans hyllade stil.


MAN
Efter att ha haft ett åtta år långt förhållande med Daniel Collert, som numera är filmproducent, lärde hon under 2001 känna gymägaren Daniel Westling, inflyttad till Stockholm från Ockelbo. De träffades på Westlings Gym Master Training där han var hennes personliga tränare och blev ett par 2002. Förlovningen skedde 24 februari 2009. Den första lysningen ägde rum den 30 maj 2010, under en lysningsgudstjänst i Slottskyrkan i Stockholm. Därefter var det lysning första och tredje juni 2010.


BRÖLLOP
Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ägde rum 19 juni 2010 i Storkyrkan i Stockholm. Det var det första kronprinsessbröllopet i Sverige och bevakades av närmare 1 960 journalister varav 756 från utlandet. Vigselförrättare var ärkebiskop Anders Wejryd. Framme vid altaret låg tronföljarkronan (Karl (X) Gustavs arvfurstekrona) och en prinskrona (prins Wilhelms krona) samt Serafimerordens insignier och baner. Bland musiken fanns sången "When you tell the world you´re mine", skriven av Jörgen Elofsson och John Lundvik, och framförd i duett av Björn Skifs och Agnes Carlsson.
■ Brudklänningen
Brudklänningen var designad av Pär Engsheden och uppsydd i pärlvit dubbelsidig sidenduchesse. Klänningen var kortärmad med utåtvikt krage. Släpet var fem meter långt och fastknäppt i ett midjeskärp. Slöjan var i brysselspets. På hjässan hade Victoria kamédiademet, detsamma som mamman drottning Silvia bar vid sitt bröllop 1976. Brudbuketten innehöll vita blommor som liljekonvalj, rosor, pelargoner, luktärt, pioner och doftranka.

Se bilder på bröllopsklänningen här!
■ Bröllopsfesten
Bröllopsfesten hölls på Stockholms slott. Menyn - i Rikssalen - bestod av havskräfta, citrusmarinerad torsk och kall grön ärtsoppa. Därefter åts Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås. Så följde kalvytterfilé från Stenhammars slott med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky och slutligen till dessert jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad. Bröllopstårtan - i Bernadottegalleriet - var 3,3 meter hög, i elva våningar, och vägde 250 kilo. Den avslutande dansen ägde rum i Vita havet.


LÄS MER: Kronprinsessans Nobel-klänningar genom åren.


BARN
Den 17 augusti 2011 meddelade hovet att kronprinsessan Victoria var gravid. Dottern Estelle föddes den 23 februari 2012 på Karolinska sjukhuset i Solna. Hon är nummer två i den svenska tronföljden efter sin mamma Victoria.


MODEINTRESSE
Kronprinsessan Victoria syns ständigt i officiella sammanhang där hennes kläder och accessoarer ofta hamnar i fokus.
Kronprinsessans klädval landar ofta på klänningar. Snygga cocktailklänningar varvas med ståtliga långklänningar och lyxiga designplagg från modeskapare som Stella McCartney, Elie Saab och Dolce & Gabbana.
Victoria bär också kjolar matchade med korta jackor och trendiga toppar. Modeskapare och märken som kronprinsessan Victoria gärna återkommer till är:
■ H & M (Sverige).
■ Malene Birger (Danmark).
■ L.K. Bennet (Storbritannien).
■ Jenny Packham (Storbritannien).


LÄS MER: Kronprinsessan Victorias stilresa!


Nyfiken på att veta mer om Victorias garderob?
Då har du hamnat rätt.
Här hittar du:
■ Klänningar.
Smycken.
■ Väskor.
■ Skor.

Senaste artiklarna