Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensson: "Mads räds inte utmaningarna"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

När han blev vald till Danmarks sexigaste man sa han att han hellre ville väljas till den fulaste.

Han lär aldrig få den önskan uppfylld, däremot finns det inget som verkar stoppa Mads Mikkelsen från att landa drömroll på drömroll.

Den här veckan ser vi honom i två stora premiärer, på film och tv.

Bland oss filmkritiker (och andra filmälskare) får man ständigt höra om hur fantastisk den danska filmen är. Särskilt i jämförelse med den svenska som ju ofta är utskälld, ibland med rätta.

Det samma får väl sägas då det gäller tv-serier och även om jag själv inte alltid har tid eller ro att sitta framför burken och följa dem så har jag en närstående kvinna som älskar dem i allmänhet och en viss skådespelare i synnerhet.

I början av 00-talet spelade Mads Mikkelsen huvudrollen jämte Charlotte Fich och Lars Brygmann i deckarserien "Mordkommissionen" som kom att bli den mest populära danska serien i Sverige sedan dramaserien "Matador" från slutet av 70-talet.

Mads hade tidigare hunnit medverka i de två gangsterrullarna "Pusher" och "Bleeder" av Nicolas Winding Refn och gjort avtryck genom sina porträtt av vilsna unga män på fel sida av lagen.


Men det var utan tvekan rollen som tuffe snuten Allan Fischer i 32 avsnitt av "Rejseholdet" under fyra säsonger som gjorde honom både folkkär och till kvinnornas favorit.

Samma år som dök han upp som en av fyra charmiga gangstrar i Anders Thomas Jensens hyllade thrillerkomedi "Blinkande lyktor". På några år gick han från en relativt anonym tillvaro som professionell dansare till att bli Danmarks hetaste skådespelare.

Men vad särskiljer honom från andra duktiga yrkesmän i vårt södra grannland?

Det skulle vara lätt att börja snacka om scenisk närvaro, kompromisslös i sitt agerande och andra klyschor (som jag nog använder ibland), men jag ska inte göra det så lätt.

En av våra stora regissörer, Bo Widerberg, brukade prata om att hans verk måste ha liv till varje pris och det känns som om Mads jobbar efter samma premisser.

Jordnära är nyckelordet för att vi ska engagera oss i personen han gestaltar, vare sig han är ond eller god. Visst, han kan vara lätt skruvad som i den nu aktuella TV-serien "Hannibal" där han spelar en mycket obehaglig person, vilket passar i formatet där han på kort tid ska fånga in oss i sin bisarra värld.


I bioaktuella "Jakten" av Thomas Vinterberg ser vi honom i en diametralt motsatt roll som småstadsläraren Lucas, som blir oskyldigt anklagad för övergrepp på ett litet barn.

Här finner vi den Mads Mikkelsen som vi alla älskar då han är en man som vilken som helst som hamnar i ett inferno på grund av en enda liten lögn.

Lågmält och med små medel arbetar han in Lucas i vårt medvetande och får oss att känna samma ångest och vrede inför en omöjlig livssituation där det inte finns några vägar ut.

Många skådespelare har sagt att de älskar att spela onda karaktärer där de får ta ut svängarna ordentligt men med Mads tror jag det är tvärtom där han finner utmaningen att skapa den goda människan mer kittlande. Titta bara på Nikolaj Arcels "A royal affair" där han spelar kungens livmedikus Struensee, en sann humanist som ville folkets väl i en svår tid.

Hans sinne för humor är också en viktig egenskap och när han blev vald till Danmarks sexigaste man för några år sedan sa han lakoniskt hellre det än att bli vald till Danmarks fulaste.

Ronny tipsar

5 x MADS MIKKELSEN

  • "Jakten", Thomas Vinterberg 2012. Starkt och upprörande om att oskyldigt anklagas för sexövergrepp.
  • "A royal affair", Nikolaj Arcel, 2012. kostymdrama om sinnessjuke Kung Christian VII:s läkare som inledde en affär med drottningen.
  • "Valhalla rising", Nicolas Winding Refn, 2009. Jag vidhåller att detta är den coolaste rullen duon Refn/Mikkelsen gjort.
  • "Coco Chanel & Igor Stravinskij", Jan Kounen, 2009. Om den otroliga kärleksaffären mellan två genier, modeskaparen och kompositören.
  • "Hannibal", Bryan Fuller, 2013. TV-serie som berättar om agent Will Grahams udda samarbete med psykiatern Hannibal Lecter.