Schwartz: Ni gjorde inte vad ni lovade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marja Grill och fotografen Bengt Jägerskog har följt de Nya Moderaterna under den här mandatperioden för nyhetsdokumentären "Vi gjorde vad vi lovade".
Foto: Foto: Svt / Copyright

I två kritiskt granskande dokumentärer om de båda största partierna försöker SVT leva upp till plikten att förhålla sig opartisk och neutral i politiska stridsfrågor. Förra onsdagen var det Socialdemokraternas kamp för att återvinna den upplösta identiteten som lades under tv-kamerans lupp. En vecka senare är det Moderaternas tur att kallas in till offentlig rakning.

Om det yrselframkallande snurrandet kring ny partiledare fick Socialdemokraterna att likna en karusell, framstod Moderaternas utveckling mera som ett pariserhjul i Maja Grills dokumentär "Vi gjorde vad vi lovade". Först en stadig uppgång och precis vid maktens krön en till synes lika stadig nedfärd.


Fastän jag själv inte skulle rösta på Moderaterna om man så satte en osäkrad revolver mot min panna, tycker jag att Grills dokumentär är uppseendeväckande tendentiös. Hon lyckas inte hitta en enda positiv sak att säga om den moderatledda regeringens åtta år vid makten.

Men Maja, jag bor också i det här landet, jag har egna ögon att se med.

Till en del kan Grills selektiva perspektiv motiveras av att den sittande makten alltid bör granskas hårdare än oppositionen. Men så illa har ändå inte Reinfeldts gäng skött landet att vi nu står vid randen av ett inbördeskrig. När till och med en vänsternisse som jag reagerar mot obalansen i ett program om mina politiska meningsmotståndare, borde SVT-ledningen kanske fundera över om den här sortens "balanserad valinformation" är förenlig med public-serviceuppdraget.