Ronny Svensson

Vampyrtrenden är ständigt på hugget

Publicerad

Twilightsagan har fått sitt slut i och med "Breaking dawn"-premiären i går.

Tonåringar och vuxna över hela världen köar för att se hur det går för Bella, Edward och Jacob.

Det har aldrig varit mer rätt med vampyrer och alla vill låta den rätta komma in.

Det var den irländska författaren Bram Stoker som skapade den första vampyren i slutet av 1800-talet. I dag är greve Dracula insomnad sedan länge (dör gör som bekant vampyrer aldrig).

När jag var ung och läste tidningen Chock var vampyrer fortfarande skrämmande särlingar och mytiska figurer. Numera har de lämnat skuggorna för att leva mitt bland oss vanliga människor.

 

Jag återkommer ständigt till den där sommaren i början av 70-talet då vår enda tv-kanal visade skräck i sommarnatten, bland godbitarna fanns naturligtvis Tod Brownings "Dracula" om den transylvanske greven som skaffar nya offer i England.

För att inte tala om då jag ett par år senare såg min första "Hammer horror"-rulle med Christopher Lee som den rödögde Dracula med smak för blod. Hans gestaltning av karaktären har något djävulskt över sig och kanske är det därför som han är så skrämmande genom sitt dolda förbund med det onda.

 

Min och tidigare generationer har ju genom upprepade morgonsamlingar i kyrkan med "Fader vår" blivit itutade att vi ska välja den rätta vägen och inte inledas i frestelsen - vi ska passa oss för djävulen.

Inte så konstigt att filmer som "Exorcisten", "Omen" och "Dracula" blir kioskvältare , då människan till sin natur är nyfiken och dras till det mest förbjudna och kanske får man till och med svar på funderingar där i biomörkret.

 

På senare år har synen på hur vampyren skildras på bio och tv förändrats radikalt. Man har närmast gått tillbaka till 1800-talets början och författaren John Polidoris karaktär lord Ruthven som är löst baserad på den amoröse lord Byron.

Titta bara på bröderna Damon och Stefan Salvatore i tv-serien "The vampire diaries", tjusiga unga män, men som också är dödligt farliga liksom flickornas favorit Edward Cullen i "Twilight"-filmerna. Denne anemiske man lever på djurblod i fred med människorna, men visar i nu bio­aktuella "Breaking dawn del 2" upp en mer våldsam sida då han försvarar sin familj mot klanen Volturi.

 

Man måste såklart nämna "True blood" som utspelar sig i USA-södern där servitrisen Sookie med sina telepatiska krafter kommer i närkontakt med den läckra vampyren Bill. I denna serie har de udda varelserna kommit ut, inte ur garderoben men väl kistan, och försöker leva jämsides med de vanliga människorna vilket inte alltid går helt friktionsfritt.

Serien, skapad av homosexuelle Alan Ball, som likt Bryan Singer tidigare med "X-Men" vill skildra utanförskapets våndor med att alltid mötas av skepsis, hot och misstänksamhet.


Vampyren som enligt gammal folklore är av ondo, skapad av djävulen blev den perfekta metaforen för hans välgjorda berättelse om vi och dem och den fördomsfulla intolerans som präglar vår tid.

Serien är nu inne på sin sjätte succésäsong och kanske är det ändå så att vampyren som en slags antihjälte betyder mycket för många som inte riktigt hittat sin plats i tillvaron.

Ronny Svensson
Ronny Svensson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag