Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pride – från ett uppror till stolthetens parad

Tony Irving förklarar varför Pride behövs: "När jag kom till Sverige 1993 kändes det redan då som att jag klev in i en utopi. Att bo i ett land där min läggning inte var ett hinder för att leva mitt liv till fullt ut. Men det var fasaden..." Foto: Olle Sporrong

Bäst just nu

Bäst just nu:

Som den bästa komiska underhållningen på tv just nu finner vi våra politiska partiers reklamsnuttar.

Synd att de inte kan koncentrera sig lika mycket på vad de kan göra bra, istället för vad de andra partierna kommer att göra dåligt.

Sämst just nu:

Som en evig repris och sommarplåga; alla dessa medelålders män i bar överkropp som i mattaffären istället för att revirpinka, hänger över kyl och frysdiskar och låter svetten droppa ned på livsmedlen.

Veckans låt:

I got you!

Ola Salo featuring Kleerup

En bra modern danslåt med en fantastisk känsla och ett starkt budskap!

Bästa raden i texten;

- And nothing´s gonna bring us down

Denna vecka kommer vi att få se regnbågsflaggor över hela Stockholm. Tio- tusentals hbtq-personer fyller hela stan för att fira Pridefestivalen. Men, vad är det som vi firar egentligen? Pride är ett uttryck för en rörelse som började i New York 1969 efter en polisrazzia på en bög- och transbar som hette Stonewall. Upproret som startade på grund av den razzian är grunden till den priderörelse som vi firar i dag.

Men den svenska homorörelsen har äldre anor än detta. 1950 bildades RFSL i Sverige som är en politisk rörelse som än i dag kämpar för hbtq-rättigheter.

I 64 år har den organisationen kämpat väldigt ofta osynligt för att påverka det svenska politiska systemet, och ändra det samhällets sätt att se på hbtq-personer.

När jag kom till Sverige 1993 kändes det redan då som att jag klev in i en utopi. Att bo i ett land där min läggning inte var ett hinder för att leva mitt liv till fullt ut.


Men det var fasaden...När jag började skrapa på ytan såg jag att många sade en sak, men innerst inne kände något annat. 1997 fick jag möjligheten att vara ord- förande för en ny förening som skulle förvandla den svenska homoveckan till en Pride för hela Europa (Europride 1998).

Politiker som Mona Sahlin och Gudrun Schyman gav sitt stöd, kändisar och artister som ex Christer Lindarw, Eva och Efva, Rickard Wolff och Jonas och Mark gav sin tid och sitt engagemang. Men även hundratals andra gav sitt stöd i form av obetalt volontärsarbete.


Stockholm Pride har vuxit till att vara Skandinaviens största hbtq-festival. Ordet Pride är lika med stolthet, att vara stolt för den man är och att vägra stanna i garderoben. Att kräva sin rätt att bo med den man älskar, arbeta utan rädsla för att få sparken, leva med dignitet och rätt att vara den man är. I dag är Sverige en av de bästa platserna i världen att bo på för en hbtq-erson, så varför behöver vi Pride i Sverige i dag?

Under våren var det två mediabevakade hatbrott mot homosexuella, ett i Kinna och det andra i Sundsvall. Men dessa två var endast toppen på ett isberg. I Sverige i dag ser vi en politisk våg mot ett mer nationalistiskt tänkande och från ett historiskt perspektiv ser man att den uteslutning av hbtq-personer kan vara ett resultat av den politiska vågen.

 

Pride behövs för att behålla våra rättigheter. Pride behövs för att trygga vår framtid. Men Pride behövs mest för oss hbtq-personer så att vi kan fira vår stolthet och att vi aldrig kommer att gå tillbaka in i den mörka garderoben igen.

 

TONY IRVING i samarbete med Alexander Skiöldsparr

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!