Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bergqvist

Därför kommer svenska reality- och tävlingsprogram få ett uppsving

Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.
Foto: Meter / TV4
Linus och Pernilla Wahlgren.
Foto: discovery+

Politiken. 

Ekonomin. 

Det här är varför svenska reality- och tävlingsprogram kommer få ett uppsving under hösten och åtminstone en bra bit in i nästa år. 

”House of the dragon”. 

”Sagan om ringen: Maktens ringar”

Netflix kommande serie ”The Playllst”, ”The Bear” på Disney Plus”, Lars von Triers ”Riket exodus” och självklart ”Severance” på Apple TV Plus om du ännu inte sett den. 

Och kanske vill någon börja om med ”Lost” eller ”The Wire” eller se ”The Sopranos” för första gången. 

Överväldigande, eller hur? ¨

Fler serier än någonsin, dessutom i konkurrens med sådant som Instagram och TikTok och livet självt; oro, glädje, sport, mathandling, elpriser och amorteringar. 

I takt med att rivaliteten mellan globala streamingtjänster och inhemska tv-kanaler ökat och kampen om tv-tittarna nära nog nått någon slags spets, har kvaliteten blivit bättre. Det finns närmast oändligt många två- och tregetingsstarka serier. Berättelserna håller, precis som scenografi, kostym, regi och kameraarbetet. 

Minns man dem? 

Kanske i sju minuter och 42 sekunder. 

Pär Lernström leder ”Kockarnas kamp”

Serierna som trycker sig in i hjärnan och som finns kvar i tanken nästa dag, vecka, månad är inte många, men de finns. För att hitta dem måste man vada på trubbiga stenar, genom vas och tång. Därför är jag också övertygad om att reality- och tävlingsprogram kommer få ett uppsving under hösten och in i nästa år. 

Jag har kommit på mig själv att se ”Kockarnas kamp” och vara intresserad av hur det ska gå. 

Jag har tittat på ”Wahlgrens värld” och skrattat. 

Jag känner till och med ett sug, om än minimalt, efter en ny säsong ”Robinson”. 

Och som alltid är jag besatt av ”Lego Masters Sverige”. 

För produktionsbolagen och de som beställer tv-program är reality- och underhållningsprogram av klassiskt snitt en sund investering. Majoriteten av gångerna är kostnaden är inte lika stor som för en dramaserie och det går ofta att snabbt spela in mer skulle kanalen så önska. 

Pengarna som går ut kan snabbt komma tillbaka. 

Leif Mannerström i ”Sveriges mästerkock VIP”

Mer än så: Få är de som har tid att svälja avsnitt efter avsnitt, vecka efter vecka, av en ny eller äldre dramaserie. 

Att slänga sig rakt in i ”Sveriges mästerkock VIP” – för övrigt härligt att Leif Mannerström är tillbaka – kräver inte lika mycket av en investering som en snårig serie där ett missat avsnitt eller elva minuters sömn i soffan kan innebära att tittaren helt tappat bort sig. 

Politikens och ekonomins skakiga sicksackgång kräver förstås verklighetsflykt i form av tv, film, böcker och musik. 

Att det är den lättsammare sortens underhållning som lockar mest säger en hel del om hur allvarligt läget är. 

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Sagan om ringen: Maktens ringar” (7 oktober, Prime Video)

Efter förra veckans acceleration tar ”Maktens ringar” några djupa andetag och sänker tempot i handlingen. Även detta, säsongens sjunde avsnitt, regisseras av fransk-svenska Charlotte Brändström. Stora känslor, svepande musik och ännu ett steg närmare finalen. Inspelningen av säsong 2 har börjat, men ännu finns inget premiärdatum.  


”The Bear” (tillgänglig, Disney Plus)

Carmen ”Carmy” Berzatto vänder hemåt för att ta över familjens restaurang. Mer än så behöver ingen veta på förhand, det här är en serie att slänga sig in i och snabbt omfamnas av. Med egen svettig rytm berättas om vardagens nederlag och små triumfer, om familj och vänner och att så mycket i livet bör ses som ett slags grupparbete. En av årets bästa serier. 


”Riket exodus” (9 oktober, Viaplay)

En tredje och sista säsong för Lars von Triers serie, nu med bland andra Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, Anders Mossling, David Dencik och Asta August på rollistan. Som vanligt vågar Lars von Trier misslyckas, vilket gör ”Riket exodus” till något speciellt, även om man skulle hata varje sekund. 


”Time” (7 oktober, Prime Video)

Brittisk serie som sändes förra året och nu, äntligen, får svensk premiär. Om skuld och förlåtelse, med Sean Bean och Stephen Graham i huvudrollerna. Jimmy McGovern har skrivit de tre avsnitten, som är täta, emotionellt utmanande och spännande och en uppvisning i skådespeleri av Bean och Graham. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Midnight club” (7 oktober, Netflix)

Mike Flanagan – han är känd för Netflix ”The haunting”-antologi och flera skräckfilmer – är tillbaka med en ny serie, denna gång baserad på Christopher Pikes romaner. Tio avsnitt väntar. 


”Catherine called Birdy” (7 oktober, Prime Video)

Lena Dunham har skrivit och regisserat denna film som baseras på Karen Cushmans bok med samma titel. Utspelas år 1290 och har Bella Ramsey, Andrew Scott och Billie Piper på rollistan. 


”Headhunters” (10 oktober, C More)

Norsk serie inspirerad av Jo Nesbøs ”Huvudjägarna”. Axel Bøyum gör huvudrollen, medan Martin Wallström spelar stjärnrekryteraren Jon Christian Wiklund. Geir Henning Hopeland regisserar.