Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bergqvist

SVT vilseleder tittarna – så gör man inte bra tv 2023

Bilderna från vilda efterfesten.
Farah Abadi, Jesper Rönndahl och Linda Bengtzing.
Foto: SVT

Melodifestivalen har börjat.

Det tog en direktsändning för SVT att måla in sig i ett hörn.

Det som överraskade med nystarten av Melodifestivalen var inte kvalitén på de första sju bidragen – ingen förväntar sig väl att mer än en eller två låtar allt som allt ska vara något att ha? –utan hur snabbt det gick för SVT att trampa i klaveret. 

I det som kallas för ”Melodifestivalen 2023: Efterfest” och som ska vara som ett slags eftersnack men som redan är och med stor sannolikhet kommer fortsätta vara en klubb för inbördes beundran snackade Linda Bengtzing med Farah Abadi och Jesper Rönndahl. 

Bakom programledarduon stod låtskrivaren Thomas G:son. In i bild kom två personer på vars tröjryggar det stod ”service & safety”. 

De förde bort Thomas G:son. 

Reaktionerna lät inte vänta på sig. 

Linda Bengtzing höll handen för munnen och sa: 

– Det var G:son. 

Bildutsnittet gjorde att tv-tittarna kunde se hur artisten Victor Crone slängde långa blickar bort mot Thomas G:son. 

I några sekunder kändes det som att det här, det är på allvar. Kanske ett missförstånd, men ändå.

Hade Linda Bengtzing varit journalist hade hon omedelbart avslutat intervjun med Farah Abadi och Jesper Rönndahl för att försöka få svar på vad som hänt. 

Linda Bengtzing är inte journalist, för varför skulle SVT anställa någon som inte känner flera av artisterna i Melodifestivalen och som själv varit med i tävlingen? Nej, precis, då hade ju ”Melodifestivalen 2023: Efterfest” kunnat skava lite och bli intressant. 

Så: varken tv-tittarna eller Linda Bengtzing fick svar på varför SVT kände sig nödgade att föra bort en person under en direktsändning som säkerligen sågs av fler än en miljon. 

Expressen, Aftonbladet och förhoppningsvis fler sökte svar. 

Först ville SVT inte svara. 

Därefter visade det sig att allt var bluff, riggat och därmed urbota dumt. 

I en kommentar, som SVT sedan upprepade på söndagen, sa Anders Wistbacka, SVT:s projektledare för Melodifestivalen: 

– Det kommer att visa sig vad som hände med G:son i programmet senare på turnén. 

Det är ingen tröst för tv-tittarna. 

Vad SVT än hittar på i kommande direktsändningar, och vad som än anges som skäl för att föra bort Thomas G:son under direktsändningen, kommer i slutändan inte vara värt mödan. På det: SVT har med Melodifestivalen medvetet vilselett tv-tittarna och sedan envist vägrat svara på varför. 

Ingen stor sak, kan tyckas. 

Det är ju ”bara” Melodifestivalen. 

Det är också dålig tv. 

Den enkla och egentligen enda logiska förklaringen till SVT:s misslyckande är att man planerar att hylla Thomas G:son i något av de kommande programmen. Han är, som kanske bekant, den låtskrivare som haft flest tävlande bidrag i Melodifestivalen. 

Hylla honom på ett normalt sätt då. Majoriteten av tv-tittarna har ändå ingen aning om vem Thomas G:son är.  

Inte nog med att Melodifestivalens redaktion måste slösa tid i någon eller flera av de kommande direktsändningarna för att säkerställa att alla tv-tittare är införstådda med vad som hänt och kanske kommer hända, de måste också försöka ta den här redan pysande ballongen i mål utan att tappa den lilla värdighet som finns kvar. 

Ofta sägs det att Melodifestivalen är en bubbla. 

Att den bubblan kunnat bli ”hela Sveriges musikfest” är Christer Björkmans förtjänst eller fel beroende på vem man pratar med. 

Att SVT redan efter en deltävling kört ner årets Melodifestival i ett slags botten bådar inte gott. Särskilt när det gjorts på ett sätt som liknar något TV3 kunde hitta på under sent 90-tal eller tidigt 00-tal.

Så här gör man inte bra tv 2023. 

Se även: Jesper Rönndahl råkar visa rumpan för Farah Adabi

Jesper Rönndahl råkar visa rumpan för Farah Adabi