Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bergqvist

”Secret song” bjuder på minsta möjliga motstånd

Maria Forsblom är programledare för TV4:s nya underhållningsprogram ”Secret song”.
Foto: Pernilla Thelaus/Warner / TV4
”Secret song” har premiär 23 januari. Här syns Tareq Taylor i programmet.
Foto: Pernilla Thelaus/Warner / TV4
Jessica Andersson i ”Secret song Sverige” i TV4.
Foto: Pernilla Thelaus/Warner / TV4
Juryn i TV4:s ”Talang”.
Foto: Freemantle / TV4
Laura Linney som Wendy Byrde och Jason Bateman som Martin ”Marty” Byrde i ”Ozark” säsong 4 på Netflix.
Foto: STEVE DIETL / NETFLIX

Musik. Tårar. Snack. 

Fler tårar.

TV4:s nya underhållningsprogram ”Secret song” bjuder tittarna på minsta möjliga motstånd.

Klart att Tareq Taylor är först ut. 

Han, folkkär som få och senaste julvärden i SVT, sitter i en stol och väntar. 

Snart ska två artister uppträda och Tareq Taylor, vars puls ser ut att vara hög, vet inte vilka. 

På det lurar ytterligare en överraskning. 

Senare: Jessica Andersson har stått på scen. Fast vänta, suprise, suprise, nästan omedelbart efteråt händer något och sällan har någon gråtit mer smakfullt i tv. 

Om man skulle kondensera de minst kontroversiella och mest mjukisemotionella underhållningsprogram som TV4 har gjort hade resultatet blivit ”Secret song”. 

Det är till och med slående, åtminstone i premiären, hur produktionen noggrant slipat bort varenda kant. Alla ska trivas och tv-tittarna känna minsta möjliga motstånd. Och som bekant, när det gäller sådant finns ingen bättre än TV4, som nu och med produktionsbolaget Warner Bros. åstadkommer exakt det de hoppats på med ett format som ursprungligen kommer från Frankrike. 

Maria Forsblom leder Secret song i TV4

Idén är enkel så det förslår: En känd person i en stol. Nära och kära och artister på scen. En låt. Känslor. 

Vad än cynikerna må säga nu eller senare, är det självfallet så att man blir berörd. 

Mest för att det är på riktigt. 

Äkta. 

Här är det inte en artist som kramar en annan artist på Gotland efter att ha träffats sju timmar tidigare, utan en son som kramar en mor, en dotter som berättar hur mycket fadern betytt, nära vänner som inte setts på ett tag. 

Farhågorna, för det är ändå åtta avsnitt som spelats in: Skulle ”Secret song” bli repetitiv, om de känslomässiga reaktionerna börjar tangera varandra, kommer det att helt pulvrisera tv-programmet. 

Där är vi ännu inte. 

Premiären, det avsnitt jag sett på förhand och som sänds på söndag, är första gången som Maria Forsblom leder ett av TV4:s underhållningsprogram. ”Nyhetsmorgon”-profilen har inte jättemycket att göra, men det hon gör, det gör hon bra. Forsblom tar plats, men aldrig fokus från de fyra – Tareq Taylor, Tina Thörner, Casper Janebrink och Jessica Andersson – som är huvudpersoner. 

Självfallet är det naivt att tro att ”Secret song” ska kunna stå för samma sorts succé som ”Masked singer”. 

Ändå: Med dessa två tv-program anar man att TV4 börjar förbereda sig för vad som förr eller senare kommer bli ett tv-liv utan ”Let´s dance”, ”Så mycket bättre” och ”Idol”. 

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”På spåret” (21 januari, SVT)

Fredagskväll och dags igen. Nu med Farah Abadi och Johan Glans, som möter Cecilia Düringer och Jonatan Unge. Kunskaperna imponerar. Sahara Hotnights kvar som husband och gästas av Frida Hyvönen. Starkt. 


”Talang” (21 januari, TV4)

Bra säsongsstart och om man gillar ”Talang” blir man inte heller besviken av kvällens avsnitt. Valet av deltagare är gjord med fingertoppskänsla och den mixen utgör en vital del av programmet. 


”Billions” – säsong 6 (21 januari, HBO Max)

I skrivande stund har jag inte sett en sekund. Det som gör ”Billions” säsong 6 intressant är att Damian Lewis lämnat serien och att Corey Stoll nu - han kom in i serien i säsong 5 – tydligen ska ta än mer plats bredvid Paul Giamatti, Maggie Schiff och Asia Kate Dillon. 


”Ozark” – säsong 4, del 1 (21 januari, Netflix)

Säsongspremiären har titeln ”Början på slutet”. Precis så känns det. I och med att sista omgången av ”Ozark” delas upp i två delar – sju avsnitt i varje – har seriens manusförfattare valt att bygga förväntningar i stället för att låta spänningen explodera. Knappast tråkig, även om avsnitten sällan är engagerande. Ändå: Man vill ju se hur det här ska sluta. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Servant” – säsong 3 (21 januari, Apple TV Plus)

M. Night Shyamalans serie med Lauren Ambrose, Toby Kebbell, Rupert Grint och Nell Tiger Free. Säsongsöppnaren känns aningen främmande, även om det bisarra är kvar. 


”Beck: Rage room” (21 januari, C More)

En man mördad hittas i skogen. Martin Wallströms rollfigur Josef nystar i en nedlagd utredning. Fokus på vad som formar en människa. Film två i årets”Beck”-säsong. 


”Tåget mot Hanoi” (23 januari, SVT Play)

Dokumentärserie med Jonas Sjöstedt och bland andra Anna Kinberg Batra. Sjöstedt ska åka tåg till Vietnam och funderar på tiden som partiledare. Var livet i politiken värt det?