Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bergqvist

Därför vill inte Netflix att du ska dela ditt lösenord

Hedda Stiernstedt spelar huvudrollen i Netflix svenska film ”One more time”.
Foto: Robert Eldrim / Netflix
Evin Ahmad och Ardalan Esmaili i Netflix ”Snabba cash” säsong 2.
Foto: Gustav Danielsson / Netflix
Foto: Merrick Morton / HBO

Ajabaja, säger Netflix. 

Vad streamingjättens svenska användare kommer säga återstår att se. 

Det är logiskt att Netflix nu gör sitt bästa för att färre användare ska dela lösenord med personer som inte ingår i prenumerationens hushåll. Skälen till beslutet är ytterligare bevis på att Netflix tagit ett sista kliv in i Hollywood-smeten. 

Så enkelt uttryckt som möjligt: Netflix vill växa och behålla kungakronan.  

För att fortsätta vara streamingens globala marknadsledare måste Netflix locka fler nya användare och samtidigt få redan betalande prenumeranter att använda tjänsten oftare och längre. 

Detta har lett till ett antal initiativ som företaget hoppas ska säkra framtiden ur ett längre perspektiv. För svenska användare är det för tillfället två som står ut: ett billigare prenumerationsalternativ med reklam samt en lösning som gör att företagets teknik används för att stoppa lösenordsdelning.   

Så många användare har Netflix 

Netflix egna siffror gör gällande att uppemot hundra miljoner hushåll delar lösenord, vilket är en enorm siffra med tanke på att företaget i senaste kvartalsrapporten kunde räkna in cirka 233 miljoner betalande användare. 

Alternativet som finns på bordet är att köpa till ett extra hushåll utanför det egna för 49 kronor i månaden. Vilka åtgärder Netflix kommer vidta för de prenumeranter som fortsätter dela sina lösenord är i skrivande stund oklart. Det jag fått höra är att Netflix i första hand kommer blocka den användare som inte betalar för prenumerationen, men detta är inte bekräftat.   

Hand i hand med denna strängare framtoning finns Netflix tvärvändning när det gäller reklam: från ”aldrig i livet” till ”jodå, det kommer hända”. 

Netlix har en innehållsbudget på 16 miljarder dollar

I takt med att streamigmarknaden mognat och konkurrensen ökat har Netflix tillväxt stannat av. Det håller inte, i alla fall inte för de investerare som sett företaget låna sig till innehållsbudgetar som till och med fantasin har svårt att hantera; i år förväntas den vara 16 miljarder dollar. Nu måste Netflix få ny acceleration i både tillväxt och intäkter. 

Gissningsvis kommer det ta ett antal år för Netflix att på riktigt få sväng på reklamintäkterna. Initialt handlar det mer om ett sätt att möjliggöra för fler att prenumerera på tjänsten.  

Det är också därför som Netflix har börjat doppa tårna i direktsända event och så sakteliga fortsätta utveckla Netflix Games. Spel som Fortnite och sociala medier som TikTok nämns ofta av företagets chefer och anställda som största konkurrenterna när det kommer till en yngre generation potentiella prenumeranter. 

Tre miljoner nordiska abonnemang ska lånas av andra

Mediavision har rapporterat att ett svenskt hushåll i genomsnitt betalade 807 kronor per månad för medietjänster. Tv och videostreaming står för den största delen av kakan. 

Mediavision gjorde även en undersökning – publicerad i januari – i vilken det går att läsa att det är ”tre miljoner SVOD-abonnemang i Norden som lånas av ett annat hushåll, dvs som har tillgång till tjänsten utan att betala för den”. Här ska Netflix ha det som Mediavision kallar ”högst delning”: nära en miljon nordiska hushåll uppger att de använder Netflix utan att betala. 

Det är mycket möjligt att Netflix får stå ut med ett litet bakslag när företaget nu försöker få stopp på lösenordsdelningen. 

Att påstå annat än att det ändå är rimligt och logiskt är att skjuta sig själv i foten. 

Så har du aldrig tänkt på skräck – nytt avsnitt av Spoiler alert: