Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bergqvist

Var inte en passiv tittare när du ser ”Mörkt hjärta”

Gustav Lindh och Clara Christiansson Drake i ”Mörkt hjärta”.
Foto: Jasper Spanning / Discovery Networks Sverige
”Mörkt hjärta” har premiär 9 februari på Discovery Plus.
Foto: Jasper Spanning / Discovery Networks Sverige
Aliette Opheim.
Foto: Jasper Spanning/Discovery Networks Swe
Vargas & Lagola i ”På spåret”.
Foto: Bo Håkansson / SVT
Uma Thurman i Apple TV Plus ”Suspicion”.
Foto: Robert Viglasky / Apple TV Plus

Våga vara en aktiv och inte passiv tv-tittare. 

När du ser ”Mörkt hjärta” med Gustav Lindh, Aliette Opheim och Clara Christiansson Drake kommer du förstå varför. 

Låt oss generalisera. 

Efter att ha jobbat hårt hela dagen är det lätt att sätta sig i soffan, slå på tv:n och välja nästan vad som helst, så länge det är lagom underhållande. 

Mobilen finns i närheten. ”Ska bara kolla Instagram, jag missar ändå inget”. 

Det är att vara en passiv tv-tittare. 

Inget fel i det. 

Men: Välkomponerande tv-serier, sådana där manus, regi, foto, skådespeleri och produktionsdesign är som en väloljad orkester, kräver annat. 

Från vilket perspektiv berättas historien? Vad betyder det där ansiktsuttrycket och varför var kom det lite, lite senare än förväntat? Varför är en rollfigur som pratat väldigt mycket plötsligt tyst? Vem sitter alltid i ett dunklare ljus än alla andra?

Främst: Att vara medveten om att var kameran är placerad och hur den är vinklad.

Därför är ”Succession” på HBO Max ett bra exempel

Ta ”Succession” som exempel. Se om avsnitten och upptäck hur rollfigurerna i bakgrunden, de som inte är i fokus i en scen, reagerar på det som sägs. Där finns emotionella ledtrådar till beslut som de kommer ta två, tre avsnitt senare. 

”Mörkt hjärta” har premiär 9 februari på Discovery Plus. Serien, som är på fem avsnitt, är baserad på Joakim Palmkvists bok ”Hur man löser ett spaningsmord”. I den berättas om mordet i Förlösa 2012 när en Missing People-volontär blev den första svenska privatperson att lösa ett spaningsmord. 

”Mörkt hjärta” är inte bara en av de bästa svenska serierna som du kommer se i år utan också en serie som lyfter om man är aktiv när man ser avsnitten. 

Gustav Lindh och Aliette Opheim i ”Mörkt hjärta”

Regissören Gustav Möller slog igenom med ”Den skyldige”, filmen som blev Danmarks Oscarsbidrag och utsågs till Bästa film på Robertgalan. Med ”Mörkt hjärta” har Möller och filmfotografen Jasper Spanning haft en tydlig visuell vision som de förverkligar med precision och yrkeskunskap. 

Nära nog varje scen använder sig av ett bildutsnitt som stärker berättelsen och det som manusförfattaren Oskar Söderlund vill förmedla. Vissa stunder kan man först uppleva att kameran placerats lite skevt eller att den är för långt borta; snabbt upptäcker man att det är ett sätt att förstärka och fördjupa det som rollfigurerna – Gustav Lindh, Aliette Opheim och Clara Christiansson Drake spelar huvudrollerna – känner och de hemligheter som de bär på. 

Att vara en passiv tv-tittare när man tar sig an ”Mörkt hjärta” kommer ändå vara en fin upplevelse. 

Att engagera sig själv i berättelsen och lägga allt annat åt sidan när man ser serien gör att man får ett utmärkt exempel på vad tv-drama kan vara när det är som bäst. 

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

Melodifestivalen (5 februari, SVT)

Naturligtvis är det svårt, om än inte omöjligt, att undvika SVT:s tv-koloss, särskilt under premiärveckan. I år ska det, trots allt, bli spännande att se vad produktionen hittat på med tanke på de ändra förutsättningar som man tvingats arbeta under. Oscar Zia är programledare. 


”På spåret” (4 februari, SVT)

Äntligen, för det kan väl inte bara vara jag som väntat på att Vargas & Lagola – Salem Al Fakir och Vincent Pontare – ska ta över som husband i ”På spåret”? Denna vecka är Johnossi gästartist, medan Farah Abadi och Johan Glans möter Claes Elfsberg och Magdalena Forsberg. 


”Wild kids” (4 februari, C More)

En favorit är tillbaka med nya avsnitt, även denna gång inspelade i Järvsö. Deltagarna får en tuff start med kyla och långt från härligt hällregn. Sedan tv-programmet flyttade till C More har Linda Lindorff varit programledare och kring det sker inga förändringar. 


”We need to talk about Cosby” (5 februari, Paramount Plus)

Dokumentärserie av W. Kamau Bell om Bill Cosby. De fyra avsnitten vrider och vänder på Cosbys karriär, hans inflytande och de brott han anklagades och dömdes för; om hur makt kan korrumpera, både i yrket och privat. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Suspicion” (4 februari, Apple TV Plus)

Baseras på israeliska serien ”False flag” om ett antal personer vars liv vänds uppochner när de anklagas för kidnappning. Med Uma Thurman, Kunal Nayyar, Noah Emmerich. 


”Showtrial” (5 februari, SVT Play)

En universitetsstudent försvinner, en annan arresteras och därmed får ett rättsfall som ”delar nationen” sin start. BBC-serie av Ben Richards med Celine Buckens och Tracy Ifeachor. 


”Raised by wolves” – säsong 2 (4 februari, HBO Max)

Ridley Scotts och Aaron Guzikowskis serie fortsätter, nu i en mystisk tropikzon. Matias Varela på rollistan, medan Amanda Collin och Travis Fimmel gör två av huvudrollerna.